Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Суд у Грозному залишив Карпюка і Клиха за гратами

Суд у столиці російської республіки Чечні, Грозному, відхилив апеляцію на продовження запобіжного заходу для громадян України Миколи Карпюка і Станіслава Клиха.

Про це повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

На суд не змогли потрапити журналісти українських і міжнародних ЗМІ. У суді пояснили, що пропустили лише родичів, бо в залі суду немає місця. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, по завершенні засідання з судової зали вийшли близько півсотні людей «спортивної зовнішності».

«За годину до засідання зал набився небаченою кількістю місцевих правозахисників і журналістів (які раніше особливого інтересу до справи не проявляли), а ось українським спостерігачам, журналістам і родичам ув’язнених місця не вистачило», – повідомила у Facebook журналіст Ольга Решетилова.

Раніше цього тижня Міністерство закордонних справ України висловило обурення через «свідоме затягування Верховним судом Чеченської Республіки Росії розгляду сфабрикованої справи проти незаконно утримуваних громадян України Миколи Карпюка та Станіслава Клиха».

Українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха звинувачують в «участі в банді», вбивстві й замаху на вбивство російських військовослужбовців. Російське слідство стверджує, що Клих і Карпюк в часи Першої чеченської війни створювали в Україні групи для участі в боях проти російських військ за незалежну Чечню, а Карпюк у кінці 1994 й на початку 1995 року сам брав у них участь.

За інформацією ЗМІ, російські спецслужби викрали Карпюка в березні 2014 року в Чернігівській області, Клиха затримали в серпні того ж року в російському місті Орлі. Обидва заперечують свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а визнання були отримані російським слідством під тортурами.

Минулого місяця в Росії правозахисний центр «Меморіал» повідомив, що визнав політичними в’язнями громадян України Миколу Карпюка і Станіслава Клиха, яких там утримують за ґратами.

Як заявили правозахисники, вони вимагають негайно й безумовно звільнити українців, яких у Росії обвинувачують в участі в бойових діях на боці прихильників незалежності Чечні в роки Першої чеченської війни.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ