Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Судова реформа є першочерговою необхідністю в нашій державі – Антон Ружицький

«Нам потрібна судова реформа, оскільки сьогоднішня система судоустрою і структуризація розподілу кадрів є недосконалою і потребує негайних змін. Крім цього, не завжди до кінця ведеться справедливе правосуддя, оскільки процвітає хабарництво», – про це в коментарі «Гал-info» повідомив народний депутат, член парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією Антон Ружицький.

«Оскільки ми йдемо в Європу, то зобов‘язані удосконалювати систему добору кадрів, а разом з тим, і порядок притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. Я цілком погоджуюсь з рішенням Президента стосовно внесення змін до Закону України «Про статус суддів». Згідно з ним, для суддів, які призначатимуться на посади вперше, заплановано проводити відкриті конкурси та підготовки в Національній школі суддів (зараз це Академія суддів України). Також визначено чіткий та вичерпний перелік підстав дисциплінарної відповідальності суддів аж до звільнення з посади», -- зазначив  народний депутат.
За словами Антона Ружицького, «правильним є крок Президента, який обмежуватиме голову суду в деяких його рішеннях. Потрібно, щоб між суддями відбувався конкурс, згідно з яким той чи інший суддя братиме на розгляд відповідну цивільну чи кримінальну справу. Таким чином ми зможемо хоча би якось попередити панібратство у судах».
Нагадаємо, що вчора, 27 грудня, Президент України Віктор Ющенко вніс на розгляд Верховної Ради два законопроекти, які є новими редакціями чинних законів «Про судоустрій» та «Про статус суддів». Це наступний крок у судовій реформі, ініційованій главою держави.
Завданням цього законопроекту є  вдосконалення системи судів загальної юрисдикції згідно з європейськими стандартами. Йдеться, зокрема, про створення вищих судів цивільної і кримінальної юрисдикцій, утворення окружних кримінальних судів, поступову ліквідацію військових судів. Крім цього, суттєво обмежуються повноваження голови суду, наприклад, щодо розподілу справ, преміювання, надання відпусток, вирішення питань житлового та соціального забезпечення.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ