Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Судовий розгляд кожного третього провадження НАБУ і САП не розпочато

Судовий розгляд кожного третього провадження НАБУ і САП не розпочато. Про це повідомили в прес-центрі НАБУ.

Станом на 30.09.2019 у 45 зі 159 кримінальних проваджень, в яких детективи Національного бюро здійснювали досудове розслідування, а прокурори САП скерували обвинувальний акт до судових інстанцій, не відбулося підготовчого засідання. Судові рішення є у 34 справах, при цьому лише трьох осіб вироком суду засуджено до покарання у вигляді позбавлення волі.

На жаль, в очікуванні результатів деякі провадження від НАБУ і САП припадають пилом майже два роки. Так, наприклад, так звана «справа тернопільських прокурорів» за обвинуваченням посадовців в отриманні неправомірної вигоди вже 22 місяці перебуває у судових інстанціях, а її розгляд по суті досі не розпочато. Схожа ситуація з провадженням за фактом завдання збитків «Державній продовольчо-зерновій корпорації України». Засідання не може відбутися з грудня 2016 року.

Причини затягування розгляду справ різні – брак суддів, неможливість сформувати колегію (справи від НАБУ і САП має розглядати трійка суддів із понад 5-річним стажем роботи), неявка учасників процесу з поважних причин тощо.

За відсутності вироків у справах стосовно топ-корупції, посадовці можуть уникнути справедливого покарання за вчинені корупційні правопорушення, а держава недоотримає кошти, арештовані в межах розслідувань. На переконання Національного бюро, якнайшвидший початок роботи Вищого антикорупційного суду зможе поставити крапку у розслідуваннях НАБУ і САП.

Більш детальна інформація про провадження, розслідувані детективами НАБУ й передані до суду, розміщена в розділі сайту Національного бюро «Справи у суді» та в інфографіці нижче.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ