Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Здоров'я

Супрун розповіла про шкідливість "вільних радикалів"

Уляна Супрун, відсторонена від виконання обов'язків міністра охорони здоров'я, дала українцям поради, як позбутися вільних радикалів.

Про це вона написала у Facebook, передає Укрінформ.

У своєму дописі Супрун зазначила, що зараз мова піде про ті вільні радикали, які завдають шкоди нашому організму, "але боротися треба з обома видами".

"Вільні радикали забирають електрони в молекул, і тим самим пошкоджують оболонки клітин, ДНК, складових хряща. Це називається вільнорадикальна ланцюгова реакція. Вона відбувається, наприклад, при розвитку атеросклерозу, старіння шкіри, запалення і пухлинного росту. Спрощено кажучи, вільні радикали це інфаркти, інсульти, зморшки і біль в суглобах", - наголосила вона.

За словами Супрун, інколи вільних радикалів стає забагато, і розпочинаються ланцюгові реакції, і поштовхом для цього можуть бути: куріння, радіоактивне випромінювання, промислове забруднення довкілля і вихлопні гази, озон, де-які ліки та пестициди, запалення та значні фізичні навантаження (наприклад, марафон).

"Вільні радикали слід нейтралізувати, інакше ланцюгові реакції відбирання електронів в сусідніх молекул триватимуть вічно, і вестимуть до хронічних хвороб чи навіть раку. На щастя, в нашому тілі та в їжі є речовини, здатні "гасити" вільні радикали – антиоксиданти, тобто "ті, що спиняють окислення", - написала вона.

Супрун порадила, щоб допомогти своєму організму захиститися від атак вільних радикалів, їсти:

- Томати, морква, абрикоси, гарбуз, червоний перець — тобто все оранжеве і червоне. Цей колір дають пігменти-каротиноїди. В нашому тілі вони вловлюють вільні радикали, та стають вітаміном А і його похідними. Важливо вживати ці овочі та фрукти разом із жирами (рослинною олією або сметаною) — без них каротиноїди не засвоюються в кишківнику.

- Ожина, малина, смородина, чорниця, лохина, синій виноград, тобто темні ягоди. В них багато флавоноїдів. Вони ефективно захищають судини та нейрони від ушкоджень вільними радикалами і хронічних хвороб. (https://goo.gl/u5nu22https://goo.gl/VWmSxm)

- Буряк. В ньому є кілька типів антиоксидантів: фенольні кислоти, вітамін С та каротиноїди, і речовина бетаїн, що бере участь в обміні жирів. На честь буряка (beet) бетаїн свою назву і отримав. Крім цього, рідний нам коренеплід сприяє утворенню в тілі закису азоту NO – сполуки, що розширює судини і знижує тиск. Пийте буряковий сік, квас, та їжте печені буряки. (https://goo.gl/EK93Ym)

- Зелень: шпинат, петрушка, кропива, листкова капуста кейл, броколі, зелений горошок. В них також багато каротиноїдів, але за зеленим пігментом хлорофілом їх не видно. Всі зелені продукти багаті на магній, вітаміни В1 та В9. Вони, хоч і не антиоксиданти, але все одно нам потрібні. (https://goo.gl/4RgoSi)

- Скумбрія, оселедець, лосось, форель — джерело омега-3-поліненасичених жирних кислот та вітамінів А і Д. Вони посилюють антиоксидантні можливості організму, особливо після інфарту. (https://goo.gl/ac47VL)

- Зелений чай, кава, какао. Вони містять різноманітні поліфенольні сполуки: хлоригенові кислоти, дитерпени, теафлавони. Вони спиняють вільнорадикальні реакції в судинах та атеросклеротичних бляшках. (https://goo.gl/GYYd8phttps://goo.gl/hv9snR)

- Олії: соняшникова, ріпакова, кукурудзяна, оливкова, навіть цільна пальмова. Вони містять багато вітаміну Е, а він є потужним антиоксидантом. (https://goo.gl/uADwj4) Їжте олії сирими і не нагрівайте їх, бо висока температура знищує антиоксидантні властивості олій і робить їх шкідливими. Якщо ви все ж смажите на олії, додавайте до неї спеції, наприклад, орегано. Там також є антиоксиданти, які захищають від псування жири при нагріванні. (https://goo.gl/JQzSSPhttps://goo.gl/kyp7oF)

- Сирі горіхи та насіння льону, гарбуза і соняшника. В них ви знайдете вітамін Е, а в гарбузовому насінні – мікроелемент селен. Він входить до складу ферментів, що спиняють вільнорадикальні процеси. (https://goo.gl/v7BMzEhttps://goo.gl/b2rT8v)

- Ківі, цитрусові, солодкий перець, обліпиха - в них багато вітаміну С. Це - найвідоміший антиоксидант. Але все добре в міру — коли вітаміну С стає забагато, він може сприяти утворенню каменів в нирках. (https://goo.gl/9oNC61https://goo.gl/CzmTmm).

"Не дозвольте радикалам зіпсувати ваше здоров’я!" - закликала урядовець.

Як повідомлялося, Окружний адміністративний суд м. Києва у вівторок частково задовольнив заяву народного депутата Ігоря Мосійчука (Радикальна партія Олега Ляшка) та заборонив Уляні Супрун вчиняти будь-які дії, спрямовані на реалізацію повноважень міністра охорони здоров’я.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ