Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Супрун заявила, що вакцини від кору прибудуть до України 23 лютого

Закуплені через міжнародні організації вакцини КПК (від кору, краснухи і паротиту) завезуть в Україну 23 лютого, заявила журналістам 21 лютого в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, повідомляє "Укрінформ".

"Вакцини мають приїхати в Україну, це заплановані, які ми закупили, але ми просили ЮНІСЕФ, щоб вони швидко їх привезли. Вони будуть привезені в п'ятницю і в понеділок розповсюджені по регіонах. Зважаючи на те, що вже буде доставлено нові вакцини, ми не ініціювали додаткових розподілів між областями, бо це забере тиждень часу. А наприкінці травня будуть ще додаткові вакцини, і ще в жовтні. Тобто на цей рік ми дозакуповуємо ще 500 тис. доз, і думаю, що вакцини вистачить", – сказала Супрун.

За її словами, проблеми із забезпеченням вакцинами КПК є в Одеській області, але туди передали препарати із Запоріжжя, водночас у Київській області проблем немає.

"Є проблеми на Закарпатті, там місцева адміністрація і губернатор... нам повідомив, що вони отримують 8 тис. доз від Угорщини, але їх належним чином не розмитнили, і вони ніби контрабанда, а тепер лікарі не хочуть їх використовувати, і ми їм передали дози", – додала Супрун.

Вона також закликала батьків обов'язково вакцинувати своїх дітей і вакцинуватися самим.

"Як ми бачимо, в Україні вже є 10 смертей, ми не можемо більше чекати", – заявила Супрун. Вона не уточнила, за який період озвучила статистику летальних випадків від кору.

Міністр також повідомила, що на засіданні уряду 21 лютого порушували питання про придбання вакцин від кору для дорослих. "Будемо на національному рівні рахувати, скільки треба вакцини для них, і для новонароджених дітей, і тих, хто не був вакцинований упродовж останніх 10 років. Ми будемо розподіляти їх по-іншому, не через МОЗ, а швидше", – зазначила глава МОЗ.

Станом на 6 лютого кількість хворих у 2018 році на кір в Україні становила 3554 людини.

Кір – гостре інфекційне вірусне захворювання. Основні симптоми хвороби: висока температура, запалення слизових оболонок порожнини рота і верхніх дихальних шляхів, кон'юнктивіт, плямисто-папульозний висип шкіри і загальна інтоксикація. Morbillivirus – вірус кору – надзвичайно заразний, він швидко передається повітряно-крапельним шляхом. Цей вірус може жити в повітрі й на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина покинула приміщення. Дев'ять із 10 неімунізованих людей, що контактують із хворим, заражаються.

Єдиним засобом профілактики кору є вакцинація. У листопаді 2016 року Всесвітня організація охорони здоров'я попереджала про можливу епідемію кору в Україні через низький рівень вакцинації дітей.

gordonua.com

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ