Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Суспільство справді не орієнтується у державному бюджеті – Андрій Єрмолаєв

«Це абсолютно коректний правильний висновок, адже справді пересічний виборець погано орієнтується у бюджеті», – так прокоментував «Гал-info» голова Центру політичних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв результати опитування, проведеного в період з 15 по 21 грудня 2006 року соціологічною службою Центру ім. Разумкова.

 «Нашому виборцю пропонують кашу з різних показників, в яких зовсім не складно заплутатись. Настрої і проблеми державного бюджету використовуються як метод політичної боротьби, хоча мають розглядатись лише у економічній площині. Я дуже часто чув від людей похилого віку, саме про яких найчастіше і говорили при розгляді державного бюджету, що запропоновані цифри мінімальної пенсії і прожиткового мінімуму є смішними. Самі економісти апелювали одними цифрами, а представники Кабінету Міністрів України називали зовсім інші цифри,  тож як тут не заплутатись простому виборцю. Можна зробити лише два висновки: суспільство погано обізнане у прийнятому державному бюджеті на 2007 рік, і самі політики у цьому винні, адже бюджет не може бути предметом популістської політики. Інший висновок полягає в тому, що суспільство все більше перестає довіряти політичним гілкам влади, усім без винятку, адже політики не в змозі пояснити пріоритети політики. Не слід плутати економічні норми і політичні позиції політиків, адже серед них є мало фахових людей, які насправді компетентні у бюджетних питаннях. Я особисто  виступаю великим критиком популістської політики при розгляді бюджетних питань», – зазначив Андрій Єрмолаєв.
 За його словами, суспільство потребує ясності в політичних процесах, зокрема у прийнятому державному бюджеті на 2007 рік, і самі політики повинні вносити цю ясність. «У нас є проблема економічної освіченості громадян, адже навіть з базовою економічною освітою важко розібратись у перипетіях бюджету, оскільки кожен політик називає суспільству інші цифри», – сказав Андрій Єрмолаєв.
 За результатами опитування, проведеного соціологічною службою Центру ім. Разумкова, 38,2% респондентів підтримали накладення Президентом вето на закон про держбюджет на 2007 рік. Не підтримали президентське вето 19,2% опитаних, 10,0% обрали варіант "важко відповісти". Ще 22,3% вагалися з відповіддю, оскільки недостатньо знають про державний бюджет на 2007 рік. Підтримку президентського вето на закон про державний бюджет на 2007 рік  частіше висловлювали жителі західних, центральних і східних регіонів України, тоді як жителі південних регіонів здебільшого не підтримали президентського вето. Опитування проводилось  в період з 15 по 21 грудня 2006 року у всіх областях, у Києві й Криму серед респондентів, старших 18 років. 

  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ