Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Світове українство занепокоєне спробами встановити в Запоріжжі пам’ятник Сталіну, – лист до Януковича

У засобах масової інформації з’явилось повідомлення про наміри комуністів щодо встановлення в Україні пам’ятників Сталіну. У зв'язку з цим Світовий Конґрес Українців 9 квітня надіслав лист до Президента України, в якому закликав Януковича не допустити цього.

 

“Світовий Конґрес Українців (СКУ) висловлює своє глибоке занепокоєння у зв’язку з заявою Комуністичної партії України про встановлення пам’ятника Сталіну на початку травня 2010 р. у м. Запоріжжя, а пізніше – у інших містах України», – йдеться в листі.

 

Як відомо, пише СКУ, Сталін був творцем радянського тоталітарного режиму, який спричинив насильницьку русифікацію, ліквідацію Української Автокефальної Православної Церкви та Української Греко-Католицької Церкви, фізичне знищення українського духовенства та інтелігенції, руйнування українських святинь, жорстокі репресії проти української нації та багатомільйонне знищення українців Голодомором 1932-33 рр. 28 листопада 2006 р. Верховна Рада України прийняла Закон Про Голодомор 1932 – 1933 років в Україні, у якому стверджується, що:“Стаття 1.Голодомор 1932–1933 років в Україні є геноцидом Українського народу. Стаття 2. Публічне заперечення Голодомору 1932–1933 років в Україні визнається наругою над пам'яттю мільйонів жертв Голодомору, приниженням гідності Українського народу і є протиправним”.

 

Про злочинний характер сталінського тоталітаризму та зокрема про антиукраїнське спрямування Голодомору заявили також уряди різних держав світу та високі міжнародні інституції.23 вересня 2008 р. у Брюсселі була прийнята Декларація Європейського Парламенту щодо проголошення дати 23 серпня як Європейського Дня пам’яті жертв сталінізму і нацизму.

 

«СКУ закликає Вас як главу держави вжити всіх необхідних заходів для виконання Україною прийнятих нею закону про Голодомор та міжнародних зобов’язань щодо засудженням сталінського тоталітаризму. СКУ також закликає Вас припинити дії щодо встановлення пам’ятників Сталіну і в такий спосіб унеможливити ганебне поклоніння особі, відповідальній за Голодомор та страшні репресії проти українського народу», – йдеться в листі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ