Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Світовий Конґрес Українців закликає ЄС приборкати російську агресію проти України, - Евген Чолій

Світовий Конґрес Українців (СКУ) вітає Резолюцію про ситуацію в Азовському морі, що була прийнята Європейським Парламентом у Страсбурзі 25 жовтня 2018 р. Резолюція називає фактичною блокадою агресивні маневри Російської Федерації, спрямовані проти комерційного судноплавства українських та іноземних компаній у Азовському морі.

По-перше, європейські законодавці засудили підривні дії Російської Федерації, які включають свавільні перевірки українських та іноземних суден, що проходять через Керченську протоку в напрямку українських портів на Азовському морі. Європейський Парламент підкреслив, що така поведінка Російської Федерації порушує міжнародне морське право і її міжнародно-правові зобов'язання та закликає її покласти край цій дискримінаційній практиці.

По-друге, Європейський Парламент ще раз запевнив у своїй міцній підтримці незалежності та територіальної цілісності України, що включає її суверенітет над Кримським півостровом та своєю частиною Азовського моря. Парламентарі засудили незаконне спорудження мосту через Керченську протоку, що порушило навігаційні права України в цьому регіоні. У зв'язку з цим Європейський Парламент привітав попереднє рішення Європейської Ради від 31 липня 2018 р. щодо застосування обмежувальних заходів проти шести російських компаній, які були залучені до будівництва Керченського мосту, та шкодують про причетність певних європейських компаній до спорудження цього мосту в обхід існуючого режиму санкцій.

По-третє, Резолюція закликала Віце-президента Європейської Комісії/Високого представника Європейського Союзу (ЄС) з питань зовнішньої політики і безпеки Федеріку Моґеріні, а також держави, члени ЄС, виступити із офіційною заявою про те, що у випадку подальшої ескалації подій у Азовському морі цільові заходи проти Російської Федерації будуть посилені.

По-четверте, через погіршення ситуації з безпекою в Азовському морі Європейський Парламент закликав Віце-президента Європейської Комісії/Високого представника ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки призначити спеціального представника ЄС щодо Криму та Донбасу, чия юрисдикція також охоплюватиме Азовське море. У цьому контексті Європейський Парламент висловив підтримку судовим процесам та дипломатичним заходам, що були ініційовані українською стороною в рамках міжнародного права з метою протидії ворожим діям Російської Федерації.

“Світовий Конґрес Українців вітає Резолюцію Європейського Парламенту про ситуацію в Азовському морі та закликає Європейський Союз використовувати всі наявні важелі, включно з посиленням санкцій, щоб приборкати російську агресію проти України,” - заявив Президент СКУ Евген Чолій.

СКУ є міжнародною координаційною надбудовою українських громад у діаспорі, що представляє інтереси понад 20 мільйонів українців. СКУ має мережу складових організацій та зв’язків з українцями у 57 країнах. Заснований у 1967 р., СКУ в 2003 р. був визнаний Економічною та соціальною радою Організації Об’єднаних Націй як неурядова організація зі спеціальним консультативним статусом та в 2018 р. набув статусу учасника міжнародної неурядової організації в Раді Європи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ