Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Свою місію я повністю виконала: Гонтарєва прокоментувала майбутню відставку

Глава НБУ Валерія Гонтарева, довкола якої поширюються чутки про відставку, заявила, що не збирається все життя працювати в Національному банку.

Про це вона сказала в інтерв'ю Укрінформ, повідомляє ТСН.

"Я ніколи не говорила, що працюватиму у центральному банку все життя. Я вважаю, що свою місію повністю виконала. По-перше, країна перейшла на гнучкий валютний курс та започаткувала нову монетарну політику інфляційного таргетування. 

По-друге, ми очистили банківську систему від неплатоспроможних банків та посилили її стійкість на майбутнє. А також ми зробили повну трансформацію Національного банку в потужну модерну інституцію, перебудувавши всі процеси. Тому я візьму час на відпочинок і дуже хочу провести його з моєю родиною. Поки що я навіть не хочу думати про нову роботу, а далі побачимо", — відповіла Гонтарева на запитання про свої плани після відставки незалежно від того, коли б вона не сталася.

Водночас Гонтарева заявила, що мітинги та дискредитація її в ЗМІ пов'язана з реформами, які розпочала її команда.

"Як ви знаєте, ми вивели з ринку багато банків, які займалися незаконною діяльністю, встановили нові прозорі правила, єдині для всіх. Зрозуміло, що це багатьом не подобається… І що ми бачимо? Лише хтось ризикує розпочати справжні реформи, відразу стартує ціла кампанія з дискредитації – мітинги, брудна кампанія у ЗМІ та все інше. До НБУ я та моя команда прийшли робити реформи, і ніхто не обіцяв, що цей шлях буде простим. Я вже колись казала з подібного приводу: "Шлях брехні широкий і торований, а стежка правди – завжди вузька" — сказала Гонтарева.

Гонтарева також заявила, що вже запропонувала президенту України Петру Порошену кілька кандидатур на посаду глави НБУ.

Тож на запитання про те, кого Гонтарева бачить на своєму місці, глава НБУ відповіла: "Незмінність обраного шляху – запорука успішності нашої країни та підтримки наших міжнародних партнерів. Для фінансових ринків важлива послідовність та деполітизованість, технократичність. На цій позиції має працювати справжній професіонал, банкір, технократ, не політик. Таке моє бачення, я вже запропонувала кілька кандидатур свого наступника. Але вибір, безумовно, за Президентом. Впевнена, дійсно гідний номінант очолить центральний банк".

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомляли, що голова Національного банку України Валерія Гонтарева ніби вирішила остаточно звільнитися. Відповідно до повідомлень, Гонтарева хоче йти у відставку й про це вона вже ніби повідомила президенту Петру Порошенку ще наприкінці січня, коли вийшла з відпустки. Також вона ніби розповіла про своє звільнення і директору-розпоряднику МВФ Крістін Лагард у середині лютого, коли літала до США. Повідомила про це і своїм заступникам.

Сама Гонтарева в інтерв'ю різноманітним ЗМІ не відкидала можливості своєї відставки. 

А ще наприкінці лютого в НБУ відхрещувалися від чуток щодо звільнення Гонтаревої.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ