Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ситник: У ГПУ до працівників НАБУ застосували силу

До працівників НАБУ, яких у п'ятницю утримували в генеральній прокуратурі, застосовували незаконні заходи фізичного і морального впливу. Про це на брифінгу у понеділок заявив директор НАБУ Артем Ситник.

"ГПУ затримала двох "технічних" працівників, які проводили негласні слідчі дії. Були заблоковані двоє детективів НАБУ у під'їзді житлового будинку", - повідомив він.

За його словами, генпрокурор Луценко надав вказівку звільнити працівників НАБУ.  "Незважаючи на супротив працівників ГПУ та СБУ департаменту К були повернуті в НАБУ", - зазначив він. 

"В той же час представники ГПУ протримали працівників НАБУ протягом 11 годин. Є факти того, що проти них застосовувався фізичний і психологічний вплив", - сказав він.

Ситник уточнив, що співробітників НАБУ тримали в кабінетах і у підвалі Генпрокуратури.

"(Тримали - УП) в підвалі і кабінетах. Це були працівники депаратаменту Суса (Департамент з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки - УП). Застосовували фізичні і моральні дії. Їх цікавило, що вони  (співробітники НАБУ - УП) збирали", - зазначив Ситник.

"У них були вилучені особисті речі і документи і були свідчення про застосування до них незаконних заходів фізичних дій", - пояснив Ситник.

"Лише о першій ночі 13 серпня працівників НАБУ привіз на особистому автомобілі працівник цього департаменту та на номерний знак наклеїв наклейку "НАБУ", що додає цинізму", - обурився Ситник.

Як з'ясувалося з відео розповіді співробітників НАБУ, працівником, який наклеїв на номерні знаки "НАБУ" і привіз їх назад, був Сус. 

Крім того, з розповіді співробітників НАБУ випливає, що Сус був присутній при погрозах розправою у будівлі ГПУ і під час допиту. Зокрема цьому працівнику він сказав: "Вам кришка".

Ситник також повідомив, що ведеться кримінальне провадження у зв'язку з цими подіями.

"Їхні речі і техніка дотепер не повернута. За даним фактом НАБУ порушено кримінальне провадження за низкою статей, в тому числі незаконне викрадення, замах на порушення недоторканості житла, зловживання службовим становищем і ряд інших, пов'язаних із катуванням", - зазначив Ситник.

При цьому Ситник наголосив, що жодної війни між ГПУ і НАБУ немає, як і між керівництвом цих обох органів.

"Ми розділяємо поняття "відносини між відомствами" і конкретні випадки. Війна нам не потрібна… Нема у мене війни з Луценком, з головою СБУ – у нас навпаки є співпраця… Але є окремі працівники, які створюють враження війни… Між керівництвом війни немає", - сказав він .

При цьому він визнав, що співробітники НАБУ могли недопрацювати "в частині конспірації", якщо їх викрили. 

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ