Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Такого переслідування письменника за його книжки незалежна Україна ще не знала, - заява Комітету культури ВРУ

"Комітет з питань культури і духовності ВРУ глибоко стурбований ситуацією, яка склалася у культурному житті країни. За останній час тривожні сигнали з різних царин культурного життя почали масово надходити фактично з усіх регіонів. Краплею стала заява відомої української письменниці, лауреата Шевченківської премії Марії Матіос про факти переслідування її працівниками внутрішніх справ за її творчу діяльність", - про це повідомила прес-служба Комітету.

Далі у заяві сказано: "Такого прецеденту переслідування письменника за його книжки незалежна Україна ще не знала. Без перебільшення, Марія Матіос - це одна з найвідоміших письменниць сучасної української літератури, її книжки перекладено європейськими мовами, словами її героїв заговорили сцени наших театрів, а її твори наші діти вивчають у школі.

Виконуючи контрольну функцію над дотриманням законодавства про культуру, Комітет з питань культури і духовності розцінює таку поведінку правоохоронних органів як грубе порушення законодавства про культуру, а головно конституційних засад про свободу літературної, художньої, наукової і технічної творчості. Відповідно, вимагаємо від Генерального прокурора України та Міністра внутрішніх справ надати офіційне пояснення українському суспільству про правові підстави таких дій їхніх підлеглих.

Ситуація, яка склалася у культурному житті країни за останній час швидше нагадує війну за виживання, в якій творча людина, на жаль, стала обеззброєна чиновницьким свавіллям. Спочатку ми боремося за збереження історико-культурного надбання нашого народу, мораторіями намагаємося захистити наші книгарні та видавництва від виселення з приміщень, згодом відстоюємо музеї та творчі майстерні на території історико-культурного національного заповідника Києво-Печерська Лавра, сьогодні ж під загрозою право громадянина на свободу літературної та художньої творчості.

Звертаємось до Президента України як гаранта додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина стати на захист людей культури в Україні, убезпечити їх від свавілля чиновників та припинити вандалізм в Українській державі.

Голова Комітету В.Яворівський".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ