Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Техаські рейнджери готуватимуть інструкторів для КОРДу

Наприкінці вересня в Україну приїдуть 10 техаських рейнджерів, які почнуть відбір і навчання 25 співробітників спецпідрозділу МВС «Сокіл». Надалі ця група в якості спеціальних інструкторів увійде до підрозділу спеціального призначення КОРД Національної поліції України. Про це учора домовилися представники групи спеціального призначення Дивізіону Техаських рейнджерів в ході зустрічі з міністром внутрішніх справ України Арсеном Аваковим, повідомила прес-служба МВС України.

Правоохоронці США відзначили, що всі їхні зусилля, як і зусилля їх численних партнерів спрямовані на максимально ефективне для України використання свого досвіду в реформуванні МВС України. Крім того, представники Дивізіону заявили про намір допомогти майбутньому спецпідрозділу Національної поліції України обладнанням.

Відкритим залишається ряд організаційних питань, проте сторони висловили готовність вирішити їх до початку підготовки фахівців в Україні.

Глава правоохоронного відомства підкреслив, що Україна потребує дуже швидкої реформи, однак якщо швидкість буде впливати на якість, то обирати слід саме якість.

«Коли ви будете разом з нами вибудовувати цю нову систему, прошу дотримуватися тих принципів, якими керуємося ми: краще менше, але краще! Ми створимо ядро і вже від нього, крок за кроком, побудуємо всю систему», - заявив Арсен Аваков.

Довідка:

Рейнджер - від англ. ranger - «мандрівник», «мисливець», «лісник», «єгер», «кінний поліцейський».

Дивізіон Техаських рейнджерів - підрозділ правоохоронних органів з юрисдикцією в штаті Техас (США). Базується в столиці штату Остіні.

Техаські рейнджери займаються розкриттям різних злочинів (від убивств до корупції), діють як детективи, займаються охороною Губернатора Техасу, розшукують втікачів.

Перший підрозділ техаських рейнджерів було створено Стівеном Ф. Остіном в 1823 році (неформально) та офіційно сформовано в 1835 році. У 1935 році набув чинності нормативний акт, що закріплює створення в Техасі Відділу громадської безпеки, якому були перепідпорядковані й рейнджери. Колишня «техаська міліція» отримала доступ до нормальних криміналістичних лабораторій, стала вести повноцінні бази даних, службові автомобілі обладнали радіостанціями. Фактично, з 1935 року підрозділ став виконувати функції державного Бюро розслідувань по штату Техас.

Рейнджери брали участь у багатьох важливих подіях з історії Техасу і були залучені в деякі відомі кримінальні справи, - такі, як розшук бандита Джона Хардіна, розшук грабіжника банків Сема Бессі та розшук відомих Бонні та Клайда.

У роки Другої світової техаські рейнджери реалізовували на території штату комплекс заходів в області внутрішньої безпеки за планами військового часу.

Коли після війни США захлеснула хвиля злочинності, рейнджери успішно та досить оперативно впоралися з нею на території Техасу.

Сьогодні чисельність співробітників підрозділу коливається в межах 140 - 150 чоловік. Штаб-квартира техаських рейнджерів знаходиться в столиці штату - Остіні (що є досить символічним, оскільки місто назване на честь засновника підрозділу рейнджерів).

«Польові» сили організовані з шести рот. Кожен співробітник «курирує» кілька округів.

Середня зарплата становить від 5000 доларів на місяць плюс серйозний соцпакет (на таку ж, якщо не на більшу суму), при тому, що середня зарплата поліції США складає близько 4000 доларів на місяць.

Для того щоб стати повноправним рейнджером, потрібно деякий час прослужити в інших підрозділах правоохоронних органів (зазвичай - в дорожніх патрулях), пройти відбір (з серйозним конкурсом) і спеціальне навчання.

Рейнджери забезпечуються табельною стрілецькою зброєю (дробовиками та карабінами), криміналістичним обладнанням, спеціальними засобами. Співробітники Дивізіону користуються незаперечним авторитетом, робота рейнджера вважається дуже престижною і за формою, і за змістом близька до роботи ФБР.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ