Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

ТЕК Добротвірська ТЕС готується до надійної роботи взимку

Нещодавно ДТЕК Добротвірська ТЕС встановила новий автотрансформатор (5АТ) для надійності роботи електромережі, по якій вироблена Добротвірською електростанцією енергія йде до українців й на експорт, пвідомили в ДТЕК Західенерго.

Завдяки новому автотрансформатору (Запорізького трансформаторного заводу, вартість -  44 млн грн) підвищилася надійність та якість роботи не лише електростанції, а й її електромереж, схем електричних з’єднань відкритих розподільчих пристроїв (ВРП) 110-220 кВ. Це покращить як надійність постачання електроенергії мешканцям Львівщини та шахтним районам Львівсько-Волинського басейну, так і збільшить експортні можливості електростанції.

Ще в серпні 2014 року попередній автотрансформатор вийшов з ладу, комісія за участю Запорізького трансформаторного заводу підтвердила недоцільність ремонту та непридатність у подальшому використання старого автотрансформатора.

Заміна трансформатора – це частина ремонтної кампанії на Добротвірській ТЕС. ЇЇ загальна вартість становитиме 150 млн грн, ремонти тривають з квітня  2016 року. Вже завершено поточний ремонт енергоблоку №8 та поточні ремонти котлів електростанції і середній ремонт турбогенератора №5. Ці блоки та турбогенератори будуть надійно працювати взимку.

1 вересня в середній ремонт вийшов енергоблок №7. Під час ремонту енергетики замінять водяний економайзер для покращення теплообміну, замінять два корпуси скруберів (газоочистних установок). Завдяки цьому викиди твердих частинок в атмосферу від блоку №7 знизяться. Ремонтні бригади також відремонтують млини, які подрібнюють вугілля на пил, – замінять зношені елементи на нові.

«Ми усвідомлюємо, що цьогорічна зима буде складною через величезні борги ДП «Енергоринок» перед ДТЕК Західенерго в цілому і перед нашою  станцією зокрема за вже вироблену електроенергію – 2,6 млрд грн і 365 млн грн відповідно. Коштів замало, щоб провести необхідні обсяги ремонтів, повноцінно оновлювати обладнання. Але, ми робимо усе можливе, щоб провести ремонти й закупівлі. А персонал підприємства докладає максимум зусиль, щоб станція у зимовий період працювала безперебійно і давала людям світло і тепло», – говорить директор ДТЕК Добротвірської ТЕС Олег Таращук.

Робота ДТЕК Добротвірської ТЕС вкрай важлива для енергетики Львівської області – вона забезпечує половину необхідної для області електроенергії. Всю вироблену електроенергiю ДТЕК Добротвiрська ТЕС постачає в об’єднану енергосистему України, а диспетчер системи  ДП «Укренерго» розподіляє її споживачам. У 2015 р. ДТЕК Добротвірською ТЕС вироблено 2,2 млрд. кВт∙год. електроенергії, а за даними НЕК Укренерго Львівська область спожила в у 2015 році -  4,4 млрд. кВт∙год. Електростанція працює на вугіллі марки «Г» (газової групи) Львівсько-Волинського басейну та Донбассу. На ДТЕК Добротвірській ТЕС використовується 100% українського вугілля.

З 2012 року, з часу приватизації, ДТЕК інвестував в відновлення обладнання Добротвірської ТЕС майже 1,4 млрд грн. Одним з головних проектів оновлення застарілого обладнання стала реконструкція енергоблоку №8 вартістю маже 600 млн грн. Завдяки реконструкції «життя» блоку подовжено на 15 років, підвищена ефективність спалювання вугілля, викиди шкідливих речовин від енергоблоку зменшилися у 21 раз до європейських норм, потужність блоку збільшена на 10 МВт.

Довідка.

ДТЕК — стратегічний холдинг, що керує трьома операційними компаніями з активами у видобутку вугілля, тепловій енергетиці та дистрибуції, а також в альтернативній енергетиці та у видобутку газу. Входить до складу фінансово-промислової групи «Систем Кепітал Менеджмент» (СКМ), акціонером якої є Рінат Ахметов. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко. У ДТЕК працюють 127 тисяч осіб.

До портфеля активів у видобутку вугілля, тепловій енергетиці та дистрибуції входять 10 ТЕС і 2 ТЕЦ загальною встановленою потужністю 18,6 ГВт; 5 підприємств із дистрибуції електроенергії, які обслуговують 5,2 млн клієнтів — фізичних і юридичних осіб; 31 шахта і 13 вуглезбагачувальних фабрик. Сегмент альтернативної енергетики представлено 1 ВЕС встановленою потужністю 200 МВт. Видобуток газу ведеться на двох родовищах із доведеними запасами у 20 млрд куб. м.

Відпуск електроенергії генеруючими підприємствами ДТЕК 2014 року склав 47,8 млрд кВт∙год., із яких 651 млн кВт∙год. забезпечила ВЕС, передавання електроенергії мережами — 53,8 млрд кВт∙год., видобуток вугілля — 37,1 млн тонн, видобуток природного газу — 752 млн куб. м.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ