Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Валентин Наливайченко - СБУ, КДБ та прорив кордону України

Наливайченко Валентин Олександрович – кандидат у Президенти України, делегований від партії "Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка "Справедливість". 8 січня 2019 року його кандидатуру офіційно зареєстрували у ЦВК.

Валентин Наливайченко

Передвиборча програма:

Президентська програма Наливайченка має назву "Служити та захищати, відновити мир і розвиток". Головними пріоритетами у своїй можливій каденції президента держави він визначає відновлення територіальної цілісності, розвиток України та зростання економіки.

У питанні української влади Наливайченко обіцяє узаконити процедуру імпічменту, скасувати депутатську недоторканість та ввести можливість відкликання громадянами народних обранців усіх рівнів. І безперечно, гарантує знищити корупцію, змінивши антикорупційне законодавство. У програмі кандидат пише, що має "нульову толерантність до корупції і не залежить від олігархів".

Ігор Шевченко - юрист, масажист, бізнесмен, гаражний магнат

Наливайченко пропонує свій покроковий план відновлення миру та деокупації Донбасу, що передбачає "укладення нової дієвої міжнародної угоди". Наскільки дієвою, яким будуть умови і між ким укладатиметься угода – кандидат тримає в секреті.

Також у сфері оборони країни Наливайченко гарантує зробити все, аби Україна стала членом НАТО та ЄС та створити резервну Добровольчу Армію. Ще програма містить обіцянку ухвалити закон "Про цивільний обіг та використання вогнепальної зброї і боєприпасів", за яким українці зможуть захищатися зброєю.

У соціальній та гуманітарній політиці Наливайченко обіцяє повернути всі вкрадені офшори та запустити дієвий механізм контролю за витратами влади й чиновників. Для окремих територіальних громад кандидат у Президент хоче розширити права, а для науки та охорони здоров’я збільшити фінансування до 3 і 5% від ВВП відповідно.

Коментар від політолога та журналіста Сергія Стуканова:

Маючи за плечима два періоди головування в СБУ (2006-10 та 2014-15), Валентин Наливайченко після Революції гідності слушно пробував експлуатувати образ захисника справедливості (його рух, власне, так і називається) й закріпитися на електоральному полі, яке сьогодні фактично "приватизував" Анатолій Гриценко. Втім, політична сила тяжіння останнього виявилась сильнішою – тим-то, до прикладу, й Єгор Фірсов, який 2015 року їздив країною із Наливайченком, нині пристав до Гриценка. Думаю, що в перспективі (але не на цих виборах) Наливайченко матиме потенціал, але для успіху слід працювати з партнерами й створювати свою коаліцію. Це було б ефективніше, аніж просто закликати СБУ перевірити свого конкурента на електоральному полі.

Що говорять про особу Валентина Наливайченка ЗМІ:

У лютому 2018 року журналісти програми "Закрита зона" на телаканалі "Прямий" провели розслідування про роботу Наливайченка на посаді голови СБУ в 2014-2015 рр, під час якого опитали кількох експертів. Вони розповіли, що теперішній кандидат у Президенти під час захоплень державних будівель у Луганську літав до Росії, а згодом під час візиту до США перешкоджав передачі Україні протитанкових комплесів Javelin.

Трьома роками раніше, у 2015 Радіо Свобода також розслідували діяльність Наливайченка. У матеріалі "Ваалентин Наливайченко: секрети шпигуна" наші колеги знайшли докази бізнесових зв'язків тодішнього глави СБУ з олігархами та незаконного збагачення його сім'ї під час правління Януковича.

Крім того, в ЗМІ неодноразово з'являлись публіації з приводу зізнання Наливайченка у тому, що він навчався в інституті КГБ ім.Андровова в Москві – на факультеті зовнішньої розвідки в 1991-1994 рр. І, відповідно, має російське громадянство, адже отримав звання старшого лейтенанта, для чого потрібно було скласти присягу на вірність народу Росії.

Наказ про звільнення Наливайченка з КГБ в 1994 році

В інтерв'ю каналу NewsONE Наливайченко заперечив це, запевнивши, що у нього було і є лише українське громадянство. Також він сказав, що в КГБ не навчався, а був лише слухачем, якого відправили від СБУ. 14 лютого 1994 року він написав рапорт про звільнення зі Служби безпеки України.

"Главком" на початку минулого року писав про зв’язок Наливайченка та бізнесмена Фірташа. Журналісти також заглибились у фінансування партії Наливайченка "Справедливість", серед жертводавців якої виявили Костянтина Бєдова та Андрія Юга. Їх зараховують на кримінального угрупування "Рибка". Крім того, в об’єктив працівників "Главкому" потрапили політичні метання Наливайченка між Тимошенко та Саакашвілі.

Наливайченко на заході Фірташа в Лондоні "Дні України у Великобританії".

Декларація Валентина Наливайченка:

Про статки колишнього керівника СБУ під час роботи у відомстві писали чимало ЗМІ. Тоді Наливайченко жив на одну зарплату, разом з дружиною мали 30 соток землі та дачу площею 320 м кв. Супутниця кандидата у президенти мала також дві квартири в Києві та 2,2 млн гривень на банківському рахунку.

Уже в 2017 році Наливайченко вказав, що впродовж року не заробив ні копійки. Натомість його дружина Олена задекларувала майже 30 тис. гривень зарплати від ТОВ "ПАЛ" та 3,2 млн. гривень у банку "Хрещатик".

Сам Наливайченко з нерухомості зареєстрував земельну ділянку площею 1200 м кв. у селі Михайлівка-Рубежівка на Київщині. Дочка Ольга задекларувала половину прав на квартиру (72 м кв.) у Києві. Дружина, окрім другої половини квартири вказала ще одну площею майже 400 м кв., гараж, дачу в селі Рожни Броварського району (357 м кв.) та дві земельні ділянки – у Рожнах та Літочках. Їх сумарна площа – 3 тис. м кв.

Ювелірних прикрас, антикваріату чи автомобілів подружжя не зареєструвало, хоча у 2013 вони володіли TOYOTA LAND CRUISER 2008 року.

Сергій Каплін - класичний популіст, соціаліст, кандидат у Президенти

Політична кар’єра Валентина Наливайченка:

Уперше Валентин Наливайченко став головою СБУ при Віктору Ющенку в 2006 році. Але лише з приставкою "в.о.". До цього більше 10 років Наливайченко присвятив сфері дипломатії. Працював у посольствах Фінляндії, Данії та Норвегії, також був заступником Міністра закордонних справ та послом України в Білорусі.

Через 3 роки Верховна Рада 230 голосами прибрала "в.о." і Наливайченко став повноправним головою СБУ. Через рік президентом обирають Віктора Януковича і Наливайченка звільняють. На його місце призначили Валерія Хорошковського, який з 2009 року був першим заступником Наливайченка.

До слова, у 2014 році, вдруге отримавши посаду голови СБУ, Наливайченко переконував, що Хорошковський потрапить під дію закону про люстрацію.

Після закінчення роботи в СБУ Наливайченко вступив до партії "Наша Україна", членом якої був до 2012 року. Вихід із політсили він пояснив тим, партія затягує формування єдиної опозиції для наступних парламентських виборів.

Того ж року вступає до партії УДАР Віталія Кличка і проходить до Верховної Ради з 3 місця по виборчих списках.

Наливайченко та Тимошенко об'єднуються у 2016 році

Тимошенко та Наливайченко зустрічають Саакашвілі після "прориву" кордону в Шегинях

Після втечі з України Януковича парламент призначив Наливайченка головою СБУ. Він перебуває на посаді більше року, після чого Верховна Рада 248 голосами схвалює подання Порошенка про звільнення Наливайченка. Президент говорив, що очільник СБУ не виконав поставлених перед ним завдань.

У 2016 році екс-голова СБУ створює партію "Справедливість" та зближається зі "Батьківщиною" Юлії Тимошенко. Наступного року разом вони допомагають Міхеїлу Саакашвілі "прорвати кордон". Проте наразі трійця розбіглася і кожен діє окремо.

Відео, яке запам'яталось:

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ