Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Андрій Садовий - сміттєва криза, "відкрите місто" та дружина-медіавласник

Андрій Садовий вже 13 років є мером Львова. На початку 2016 він був третім найпопулярнішим політиком в Україні. До цього його партія "Самопоміч" впевнено ввійшла на політичну арену. Попри сміттєвий скандал, який обвалив його рейтинг, Садовий не втрачає амбіцій до більшої політики.

Андрій Садовий

Передвиборча програма:

На першому місці в програмі Андрія Садового пункти щодо зміцнення обороноздатності України. Кандидат у президенти обіцяє мінімум 1 000 $ військовослужбовцям, перевести ЗСУ на стандарти НАТО та розмістити бойові частини вздовж кордону з Росією та лінії розмежування.

Садовий також гарантує повернення українцям контролю за природними ресурсами та інфраструктурою. Для цього він хоче заборонити доступ до надр, власності чи управління особам із Росії та застосувати до них. Такі ж заборони будуть стосуватись юридичних осіб, зареєстрованих в офшорах.

У сфері оподаткування та бюджету Садовий обіцяє ввести податок на виведений капітал, реформувати механізм укладення держбюджету та зробити прозорими роботу митниці та фіскальної служби.

Як і будь-який кандидат у президенти Андрій Садовий оголошує війну корупції. У цьому напрямку його програми заслуговують уваги обіцянки відводити мінімум 25% конфіскованих у корупціонерів коштів на гуманітарні програми та цифровізувати публічні послуги, щоб у громадяни не контактували з чиновниками.

Також Садовий не забуває про соціальне забезпечення українців. У планах – підняти прожитковий мінімум для працездатних осіб. Для медиків він гарантує не менш, ніж 5-відсоткове фінансування галузі від ВВП та зарплати розміром мінімум 1 000 $. Для освітян кандидат у президенти також гарантує підвищення виплат та 25% бюджетних коштів у цю сферу.

Не омине змін і Конституція. Садовий хоче зменшити кількість депутатів до 300, голосування у парламенті за більшістю присутніх та ввести процедуру імпічменту.

Коментар від політолога та журналіста Сергія Стуканова:

"Рейтинг Андрія Садового далеко не перебуває в своїй найвищій точці, проте не взяти участь у цьогорічній кампанії означало би закріпити імідж регіонального лідера. Садовий, однак, має національні амбіції, відтак, далі тягнути не було куди. З чим пов’язаний спад популярності? Лідер "Самопомочі" довший час працював над образом міського голови, який створив комфортне й відкрите для світу місто. Проте сміттєва криза істотно вдарила по першому пункту, а внутрішні хитання всередині партії між ліберальними та консервативними тенденціями підважили другий. Отже, нинішню кампанію Садового варто сприймати як тренування перед наступними спробами. У цьому сенсі критично важливою для його партії й для нього особисто буде парламентська кампанія, після якої він збереже – або ж втратить – власну фракцію у ВРУ".

Що говорять про особу Андрія Садового ЗМІ:

Мер Львова у інфопросторі України з’явився після пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі, в якій загинули троє рятувальників. Після цієї події особа Садового зазнала шквалу критики, навіть піднімалось питання про висловлення недовіри меру, проте голосування провалилось. Тоді у ЗМІ звучали різні версії  причин та наслідків Грибовицької трагедії: одні у всьому звинувачували Садового, інші припускали, що це спланована розправа на конкурентом владою, яка вирішила повернути сміттєву проблему проти мера. У матеріалі ВВС.Україна розглянуто другу версію подій – нібито Садовий – заручник київських політиків.

"Українська правда" спробувала "копнути глибше" і взяла до уваги більше чинників: проблему землі, механізми рекультивації сміття, відсутність фінансування та причетність і вигоду голови Львівської ОДА Олега Синютки.

Грибовицьке сміттєзвалище

Так чи інакше Грибовоцьку трагедію використовували як прихильники Андрія Садового, так і його ненависники. У той час, львівські медіа (та частина з них, яка належить дружині мера міста – Катерині Кіт-Садовій) розвивали думку, що проблема зі сміттям – спланована гра Президента та Уряду проти Садового з метою понизити його рейтинги. Адже до Грибовицької трагедії він був одний із найпопулярніших українських мерів. А в 2014 його розглядали на посаду віце-прем’єр-міністра.

Публікації про Андрія Садового зазвичай виходили під тегами "сміття", "полігон" чи "сміттєпереробний завод" аж листопада 2018 року. На початку місяця до видання ІНФОРМАТОР потрапив аудіозапис на якому мер Львова гостро критикує активістку Катю Гандзюк, яка померла влітку того ж року після того, як її облили сірчаною кислотою. На записі Садовий називає її корупціонеркою, "стервою" та пропонує співрозмовнику зливати компромат на Гандзюк у медіа. Згодом мер Львова підтвердив справжність запису, пояснивши свої слова емоціями.

Відомо також, що Андрій Садовий підтримує стосунки із російським мільярдером та бізнесменом Михайлом Фрідманом, співласником Альфа-банку. Фрідман є ініціатором Alfa Jazz Fest (Leopolis Jazz Fest), який проводять у Львові щороку з 2011. На початку 2018 року бізнесмен потрапив до санкційного списку США. У блозі на "Українській правді" Віктор Уколов припустив, що мер Львова може такок постраждати, оскільки проводив фестиваль за фінансової підтримки Фрідмана. 

Садовий та російський мільярдер Михайло Фрідман

Крім того, РБК-Україна, посилаючись на власні джерела, розповіли, що імовірний кандидат у президент Вакарчук опирається на підтримку українського бізнесмена Пінчука та російського Фрідмана.

Декларація Андрія Садового:

У декларації за 2017 рік Садовий вказав 491 тис. гривень доходів. Таку суму він заробив на посаді мера міста Львова. І це все, чим володіє кандидат у президенти станом на позаминулий рік.

Зовсім протилежна ситуація в його дружини Катерини Кіт-Садової. Перш за все, вона володіє двома земельними ділянками – 702 та 301 м.кв. Остання була придбана у 2017 році за більш, ніж 420 тис. гривень. Так само, супутниця мера Львова є власницею будинку, в якому проживає сім’я Садових. Його площа 660 м кв., а вартість 4,5 млн гривень.

Також дружина мера є кінцевим бенефіціаром кількох ЗМІ. Серед них ТзОВ "ЗАХІД.НЕТ", ПрАТ "РАДІОКОМПАНІЯ ЛЮКС", ПП "ВІСМАРАДІОТБ", ДОЧІРНЄ ПІДПРИЄМСТВО "ТЕЛЕВІЗІЙНА ТА РАДІОМОВНА КОМПАНІЯ "ЛЮКС", ТзОВ "РАДІО "КОНТИНЕНТ", ПрАТ"ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ ЛЮКС", ТзОВ "ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ "РАДІО ВЕЛИКИХ ДОРІГ", ТзОВ "ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ "БЕЛКОМ".

Сумарно Катерина Кіт-Садова за 2017 рік задекларувала більше 3 млн гривень доходів. З них майже 17 тис. – пенсія та 16 тис. – щомісячна одноразова допомога при народженні дитини. Найбільше – 2,3 млн гривень – складає річна зарплата в ПрАТ «ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ ЛЮКС». Також вона отримала майже 680 тис. гривень кредиту від ПАТ "Укргазбанк".

З 2012 року Катерина мала автомобіль MerсedesBenz Viano SDI 2.2 TRE/L, у 2017 до нього додався легковик  SKODA Кодіак Стайл 2.0 TDICR/110kW 74G 4x4, вартістю майже мільйон гривень.

Політична кар’єра Андрія Садового:

У 1998 році Садовий став депутатом та головою комісії економічної політики Львівської міської ради. До цього служив в армії та займався бізнесом. У 1993 році заснував популярну сьогодні радіостанцію "Люкс".

Упродовж 1998-2002 рр. був головою комісії економічної політики Львівської міської ради.

У 2004 році заснував громадське об’єднання "Самопоміч", яке в 2012 стало партією. Очолив її Садовий.

Петро Порошенко та Андрій Садовий

У 2006 році вперше обраний міським головою міста Львова. З того часу він безперервно керує містом. Вдруге став мером у 2010 році, втретє -  у 2015.

Після Революції Гідності Садового розглядали на посаду віце-прем’єр-міністра України, проте він відмовився. Того ж року він заявив, що не планує іти в президенти.

Проте на початку цього року "Об’єднання "Самопоміч" на з’їзді офіційно висунула кандидатуру Садового на посаду Президента України. Його підтримали мер Глухова Мішель Терещенко та лідер партії "ДемАльянс" Василь Гацько, які увійшли до команди Садового.

Відео, яке запам'яталось:

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ