Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Віталій Скоцик - вигнанець з Аграрної партії, професор конярства та бджільництва

Скоцик Віталій Єфстафійович - народився у 1973 році на Рівненщині, наразі проживає в Києві. Є кандидатом-самовисуванцем у Президенти України. Розповідаємо, яким є імовірний "аграрний" президенти держави.

Віталій Скоцик

Політична програма:

Перша частина програми Скоцика стосується соціальної політики. Кандидат у президенти пропонує розбудувати нову систему пенсійного захисту, "де кожен отримає можливість забезпечити собі гідну старість через вико­ристання державного та недержавного пенсійного страхування". Це, на думку Скоцика, дасть можливість збільшити середню тривалість життя українців до 84 років.

Систему безпеки та оборони України Скоцик гарантує деолігархізувати та деполітизувати. Також він бачить необхідність озброювати армію за стандартами НАТО. У зовнішній політиці перш за все Скоцик хоче завершити процес інтеграції України до ЄС та посилити співпрацю з НАТО.

Щодо Донбасу та Криму Скоцик не обіцяє нічого конкретно. У програмі лише вказано, що маючи змінену систему нацбезпеки та правильну зовнішню політику, Україна зможе звільнити окуповані території та отримати компенсації.

Змінювати Конституцію Скоцик теж збирається. Він хоче чіткіше визначити повноваження Президента, щоб його функції не дублювали функцій Уряду. Замість змішаної виборчої системи, кандидат у президенти пропонує перейти до пропорційної виборчної системи з відкритими списками. Також Скоцик обіцяє позбавити депутатів, суддів та Президента недоторканості і запустити механізм відкликання народних обранців з парламенту, якщо вони не виконують передвиборчих обіцянок.

Скоцик зазначає, що місце України на вершині рейтингу країн із найвищим Індексом людського розвитку. Тому він пропонує кілька принципів модернізації економіки: не імпортувати з-за кордону, а виробляти в себе; позбутися сировинної моделі аграрно-промислового комплексу (це дасть 3-5% ВВП і 2 млн робочих місць); переглянути податкове законодавство – система має бути зрозуміла кожному і не змінюватись щороку.

Коментар від політолога та журналіста Сергія Стуканова:

"Донедавна ще голова Аграрної партії України, нині Віталій Скоцик вимушений зареєструватися як кандидат-самовисуванець. Прикметно, що його усунення з посади голови партії (зі звинуваченнями в порушенні статуту) відбулося на тлі зростання рейтингів АПУ. Літні соціологічні дослідження свідчили, що партія має шанси подолати 5-відсотковий бар’єр на виборах до Верховної Ради. З іншого боку, особистий рейтинг колишнього лідера АПУ поступався партійному. Очевидно, для Скоцика участь у виборах президента є можливістю довести, що його політичні амбіції не стали нижчими, а на його боці залишається чимало прихильників. Скільки – власне, й покажуть вибори".

"Справжній" "аграрний" президенти

Що говорять про особу Віталія Скоцика ЗМІ:

У журналістів виникали питання як до бізнес-діяльності, так і до політичної кар’єри Віталія Скоцика. У розслідуванні RegioNews журналісти розповідають про роботу кандидата в президенти в двох компаніях: українській "АМАКО" і британській "LandkomInternational". Остання накопичила борги перед "АМАКО", де Скоцик був генеральним директором перед і після роботи в "LandkomInternational". Зростання боргів припали на період 2009-2012 рр. Саме тоді Скоцик був гендиректором британської агрокомпанії.

Видання POLITEKA теж говорить про бізнес-діяльність Скоцика, проте акцентує увагу більше на особі самого кандидата в президенти. У його біографії знайшли суперечливі моменти, яким сам Скоцик любить хизуватися. Наприклад, статусом почесного громадянина США і званням кращого топ-менеджера Британії. Виявилось, це не зовсім так.

Онлайн видання "Обозреватель" спробувало пролити світло на діяльність Скоцика в Аграрній партії та причини її розколу. Наші колеги пишуть про присвоєння Скоциком частини грошей, призначених на розвиток партії. Також теперішній кандидат у президенти намагався об’єднати Аграрну партії із УКРОПОМ, домовившись із Ігорем Коломойським. Це відбувалось без відома решти членів політсили.

"Главком" також заглиблюється в нутро Аграрної партії. Журналісти розповідають про фінансування партії, зміни в її керівництві та внутрішні чвари. Як виявилось, автори матеріалу мали рацію щодо чвар – восени 2018 року в партії стався розкол і Скоцика виключили з її складу.

Проте сам Скоцик наполягає, що досі є лідером Аграрної партії. Він звернувся в Генпрокуратуру, Службу безпеки України та Міністерство внутрішніх справа із заявою про спробу захопити владу над партією. За словами Скоцика, відбулось політичне рейдерство, коли проросійські сили, пов’язані із Медведчуком хотіли перебрати керівництво партії до своїх рук.

Зрештою Скоцик пішов у президенти самовисуванцем, а Аграрна партія заперечила свою причетність до висунення його кандидатури.

Віталій Скоцик

Декларація Віталія Скоцика:

За 2017 кандидат у президенти задекларував майже 2,2 млн гривень. З них 125 тис. – зарплата в Аграрній партії, майже 20 тис. – зарплата в Національному університеті біоресурсів і природокористування України і найбільше – понад 2 млн, Скоцику приніс дохід від підприємницької діяльності.

Також у Скоцика спільно з дружиною 250 000 $ готівкою та ще окремо 30 000 $ у Райффайзен Банку. У цьому ж банку в нього майже 700 000 в українській валюті.

У власності Скоцика житловий будинок на Київщині площею 187,5 м кв. та дві земельні ділянки – 1501 та 1000 м кв. відповідно. Разом з дружиною Тетяною в них спільна власність на квартиру в Києві (67 м.кв). Окремо супутниця кандидата в президенти задекларувала ще 3 земельні ділянки на 2095, 4486 та 2500 м кв. та будинок на 1419,2 м кв.

Подружжя, крім того, володіє двома автомобілями, придбаними в 2017 році. Віталію Скоцику належить INFINITY QX80, вартістю 1,8 млн гривень, а його дружині Тетяні – VOLKSWAGEN TIGUAN за 1,3 млн гривень.

Політична кар’єра Віталія Скоцика:

Ососбливих висот в українській політиці Скоцик не досягнув. Увесь його шлях пов’язаний із Аграрною партією України (вступив у 2009 році), чия діяльність є значно успішнішою, ніж у нашого героя. Із жовтня 2015 по грудень 2017 частка депутатів Аграрної партії у радах різних рівнів зросла від 7 до 13%.

На початку минулого року, колишній речник СБУ поширював чутки, нібито якісь примарні західні партнери України обрали Скоцика наступником Петра Порошенка. З нього робитимуть аграрного президента за моделлю Емануеля Макрона.

"Справжній чоловік повинен мати найкращих коней і любити найкращих жінок. При цьому насолоджуючись найкращими винами" - життєве кредо Скоцика

Доволі сумнівно, що українці оберуть Скоцика главою держави, чий рейтинг наразі дорівнює соціологічній похибці. Тим паче, "аграрним" президентом він не стане, бо де-факто виключений з партії.

За рік після вступу до партії Скоцик став заступником її голови. У 2014 – обраний головою, а у вересні минулого року був виключений із політсили. До цього займався викладацькою діяльністю у Національному аграрному університеті (з 2008 року – Національний  університет біоресурсів і природокористування України), де зараз є професором кафедри конярства та бджільництва. Також працював гендиректором у кількох компаніях.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ