Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Віталій Купрій - Наша Україна, Свобода та УКРОП

1973 року народження, освіта вища, проживає в місті Києві, народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, безпартійний, cамовисування.

Віталій Купрій

Політична програма:

Передвиборча програма Купрія називається "Право понад усе". Можливо, саме через назву він  перш за все хоче змінити головний закон країни – Конституцію. У баченні Купрія в новій Конституції України Президент не матиме закондавчих, виконавчих та судових функцій. Для нього буде окрема контролююча гілка влади. Свої повноваження Глава держави зможе виконувати 4 роки, а не 5 згідно чинного закондавства. 

Функціонування парламенту теж зазнає змін. Кількість депутатів має зменшитись до 300. Повноваженя народного обранця можуть бути припинені, якщо той прогуляв більше 10% засідань. Купрій також обіцяє, що до Верховної ради обиратимуться за пропорційною системою з відкритими списками.

У галузі правосуддя кандидат у президенти обіцяє ухвали закон про легалізацію нарізної короткоствольної зброї та забезпечити презумпцію невинуватості щодо особи, яка застосувала зброю проти злочинця на території свого офіційного проживання. Також він хоче скасувати судовий збір для малозахищених верств населення.

Цілий розділ програми присвячений українсько-російській війні. У ньому Купрій пропонує запровадити воєнний стан на окупованих та прилеглих до лінії фронту територіях. Закрити дипвідносити та транспортне сполучення із Росією та домогтися ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду у Гаазі і вимагати переслідування Путіна за військові злочини. Крім того, Купрій-президент може розглянути питання відновлення ядерного потенціалу України, в разі невиконання сторонами Будапештського мемерандуму гарантій безпеки.

У соціально-економічній та культурній сфері програми Купрія теж є пункти варті уваги. Приміром, він обіцяє ліквідувати "Нафтогаз", щоб підприєства самі укладали угоди із постачальниками газу; спростити процедуру розмитнення авто (на думку Купрія, середня вартість розмитнення має не перевищувати 1000 євро) та мінімізувати податкові перевірки бізнесу.

Коментар від політолога та журналіста Сергія Стуканова:

"Народний депутат Віталій Купрій рідко виступає з трибуни Верховної Ради, але брак парламентської активності вдало компенсує використанням сучасних інструментів просування, в тому числі рекламуванням профілю в соціальних медіа. Скажімо, його офіційна сторінка в фейсбуці має наразі 1,5 млн. фоловерів і є однією з найдинамічніших в українському сегменті. У цьому сенсі він нагадує політичного кар’єриста, що непрямо підтверджується й частою зміною партій, з якими асоціює себе Купрій, – у його біографії були "Наша Україна", "Свобода", БПП та "Укроп" (через це його називали людиною Коломойського); врешті, влітку він оголосив, що планує очолити власну партію. Гадаю, що в цій президентській кампанії буде одним з аутсайдерів і не вплине на розподіл голосів".

Що говорять про особу Віталія Купрія ЗМІ:

У липні минулого року Купрій вийшов із партії УКРОП, заявивши про рішення самостійно боротися за крісло президента. Громадський рух «Чесно» того ж місяця опублікував матеріал, у якому спробував розібрати президентську кампанію Купрія. Автори розповіли, що кандидат у президенти використовує свій депутатський мандат, щоб здешевити агітаційну кампанію перед виборами. Також Купрій досі веде антикорупційну програму на телеканалі ZIK, що не може не впливати на покращення іміджу та впізнаваності кандидати в президенти. У матеріалі не забули і про політичне "перебіжництво" Купрія – за свою кар’єру він змінив 4 партії. Серед них "Наша Україна", "Свобода", БПП та УКРОП. Депутатом парламенту він став взагалі від БПП, проте невдовзі вийшов із фракції.

Реклама програми Купрія

Неодноразово ЗМІ пов’язували Купрія із олігархом Коломойським. Як аргументи 24 та OBOZREVATEL.UA наводили той факт, що після звільнення Ігоря Коломойського з поста Дніпропетровської ОДА в березні 2015 року, Купрій вийшов із БПП та почав активно критикувати Президента та лобіювати інтереси олігарха. Порошенка Купрій звинуватив у «дестабілізації влади в Дніпропетровській області».

Віталій Купрій неодноразово потрапляв у скандали. У жовтні минулого року у Facebook він висловив свої гомофобні погляді, що викликало обурення суспільства та ЗМІ. Раніше того ж місяця він перебивав Порошенка під час його виступу в парламенті. Купрій на зауваження глави держави обурився, вживши нецензурну лексику.

Відомий також конфлікт кандидата в президенти із своїм колишнім однопартійцем в УКРОПі мером Дніпра Борисом Філатовим. Філатов позаминулого року закликав політраду партії "привести до тями боягузливу і брехливу тварину по кличці Купрій", в протилежному випадку – він сам покине УКРОП. Як результат, ультиматум Філатова спряцював в обидві сторони – ні мер Дніпра, ні Купрій вже не є членами УКРОПу.

Після перемоги боксера Усика над Росіянином Гасієвим Купрій вирішив надіслати листа до українського спортсмена через Міністерство молоді та спорту. У ньому він звинуватив Усика у недостаньому прояві патріотизму, дорікнувши участю в поєдинку на території країни агресора. Після цього Купрій потрапив у курйозну ситуацію: до нього зателефонував пранкер, представившись Усиком. У розмові з псевдобоксером кандидат у президенти пообіцяв закрити питання і не критикувати Усика. Він також попросив спорстмена, щоб той закликав свою "команду" не лити бруду на Купрія.

Купрій та Філатов у Верховній Раді

Декларація Віталія Купрія:

У 2017 році Купрій отримав більше 3,5 млн гривень прибутків. Найбільше – 3 млн – він отримав від продажу нерухомого майна Приходько Світлані Юріївні. Майже чверть мільйона склала його зарплата у Верховній Раді, ще стільки ж він отримав також від парламенту України, але вже як "кошти, пов’язані з виконанням депутатських зобов’язань". Також Купрій влючив у свою декларацію стипендію пасинка (50 тис. гривень) у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ. Дружина Купрія Ірина отримала в 2017 майже мільйон гривень доходу від підприємницької діяльності.

У власності Купрія одна квартира закордоном. У 2016 році він придбав житло в Грузії за 1,2 млн гривень. З 2000 року він володіє квартирою на 32 м кв. в окупованому Криму (м. Ялта). Проживає Купрій у Києві в орендованій квартирі площею 131 м кв. Крім цього, кандидат у президенти володіє магазином непродовольчих товарів з офісним приміщення (288 м кв.) у своєму рідному місті Кам’янське. Там же на дружину Купрія оформлена квартира площею 63,4 м.кв.

Купрій володіє трьома авто: двома американської компанії CHRYSLER – мінівеном TOWN COUNTRY та елітним легковиком 300С і французьким RENAULT LOGAN. Також він має мотоцикл KAWASAKI ZX600E та придбану позаминулого року яхту Bavaria 44 за 900 тис. гривень.

Має 3 млн. гривень готівкою.

Політична кар’єра Віталія Купрія:

У 2004 році працював на виборчих кампаніях партії «Наша Україна». Через два роки він розчарувався у Вікторові Ющенку та очолив у рідному Кам’янському громадську організацію "Всеукраїнське об’єднання правників "Маємо право!"

У 2008 році спробував стати мером Кам’янського, але посів друге місце. У 2010 потрапив до Кам’янської міської ради.

Паралельно У 2014  став радником голови Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського з питань правоохоронних органів та боротьби зі злочинністю. На парламентських виборах-2014 потрапив до парламенту від БПП. Там  обійняв посаду заступника голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

У березні 2015 року Купрій вийшов із парламентської фракції БПП, звинувативши Президента в дестабілізації влади в Дніпропетровській області.

Того ж року стає членом УКРОП. У липні 2018 року Купрів заявив про вихід із партії та намір створити власну політичну силу, щоб позмагатися за посаду Президента України.

Відео, яке запам'яталось:

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ