Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Тільки двоє із 1,5 млн переселенців змогли проголосувати, - КВУ

Тільки двоє переселенців, що проживають в Києві, відстояли в суді своє право і проголосували на місцевих виборах 25 жовтня. Про це на прес-конференції повідомила керівник Управління захисту прав та інтересів громадян Донецької обласної організації Комітету виборців України Тетяна Дурнєва.

На її думку, дієвим був би механізм змін виборчої адреси, але парламент не зміг внести такі зміни, і єдиним шляхом відстояти своє право голосу у переселенців залишилося лише звернення до суду.

У свою чергу, юрист донецької облорганізації КВУ Наталія Целовальниченко повідомила, що тільки дві людини - Яків Вітюк переселенець з Криму та Ірина Малець переселенка з Донецька - отримали в судовому порядку виборче право.

Юрист підкреслила, що суди могли відновити право інших переселенців, зокрема, по Києву всього було 11 звернень в судові інстанції, однак цього зроблено не було. "Верховна Рада і Центральна виборча комісія могли зробити все необхідне, щоб переселенці отримали своє виборче право ... Люди прожили тут (у Києві - ред.) півтора року. Ми вважаємо, що керівництво держави має зробити все необхідне, щоб ці люди не відчували себе дискримінованими", - зазначила вона.

Целовальниченко заявила, що тепер готуватимуться позови в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ), а також триватиме громадянська кампанія з відстоювання прав переселенців. Вона нагадала, що в Україні налічується понад 1500000 тимчасово переміщених осіб.

Що стосується статистики, то, за словами юриста, по Києву було всього 11 звернень до судів від переселенців, 2 з яких позитивні. В інших регіонах, де проживають переселенці, також були звернення, але жодного позитивного рішення судів по них винесено не було.

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ