Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Торік на дифтерію в Україні захворіла 21 людина

Як повідомили 12 липня у прес-службі Центру громадського здоров’я, у 2019 році на дифтерію в Україні захворіла 21 людина. Із цієї кількості — 1 дитина.
Фото: ЦГЗ

Торік від дифтерії та правцю вакцинувалося:

  • понад 266 тисяч немовлят до року (80,5%);
  • майже 278 тисяч дітей у віці 18 місяців (80,5%);
  • більш ніж 320 тисяч дітей віком 6 років (майже 73%);
  • понад 317 тисяч дітей у віці 16 років (91,5%);
  • майже 3 мільйони дорослих (83,4%).

Станом на 1 травня 2020 року імунізувалося:

  • понад 70 тисяч немовлят до року (22,7%);
  • більш ніж 70 тисяч дітей у віці 18 місяців (21,9%);
  • понад 55,5 тисяч дітей віком 6 років (12,9%);

????майже 70 тисяч дітей у віці 16 років (20,2%);

майже 500 тисяч дорослих (16,2%).

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання з повітряно-краплинним шляхом передавання. Характерними для цієї хвороби є:

  • місцеве фібринозне запалення, здебільшого слизових оболонок ротоглотки;
  • загальна інтоксикація з ураженням серцево-судинної та нервової систем, нирок, шкіри, очей, статевих органів.

Джерелом інфекції є хворі на будь-яку клінічну форму, а також бактеріоносії.

Симптоми захворювання

Дифтерія починається із підвищеної температури та болю у м'язах. Через 2-3 дні на мигдалинах з'являється білий наліт, який згодом стає щільним і сірим. Стан людини погіршується, з’являється біль в горлі під час ковтання.

Через кілька днів наліт зникає, стан хворого поступово нормалізується. Проте небезпека для здоров'я і навіть життя залишається, бо в крові циркулює дифтерійний екзотоксин, що вражає нирки, печінку, серце і нервову систему.

Без своєчасного звернення до лікаря та лікування можливий розвиток таких ускладнень, як нефроз, міокардит, дистрофічні ураження печінки.
Міокардит розвивається як у ранні терміни захворювання (з першого тижня хвороби по середину другого), так і у пізні (від середини другого до 6-го тижня). Як правило, чим раніше виникає міокардит, тим тяжчий є його перебіг і гірші наслідки. Він є головною причиною смерті серед хворих на дифтерію.

Ураження нервової системи також виникають у ранні (1—2-й тиждень) й пізні (до 4-го тижня) терміни. У ранні терміни виникають ураження черепно-мозкових нервів. Хворі не в змозі ковтати рідку їжу.

Ураження нирок пов'язане з безпосередньою дією дифтерійного екзотоксину (токсичний нефроз), але не призводить до розвитку гострої ниркової недостатності чи інших фатальних наслідків.

У дітей симптоми дифтерії такі ж, як і у дорослих. Характерна відмінність – підвищення температури до критичних показників навіть під час сформованого нальоту на мигдаликах. Класична тріада дифтерійного крупу характерна саме для дітей — сиплий голос, грубий кашель і голосне стенотичне дихання.
Найефективнішим методом профілактики дифтерії є щеплення.

Профілактичні щеплення від дифтерії є безкоштовними для дітей і дорослих.

Імунізують вакциною проти кашлюку, дифтерії та правцю — АКДП. Також існують імунобіологічні препарати для профілактики дифтерії та правця — АДП та для профілактики дифтерії й правця із зменшеним вмістом антигена АДП-М для дітей та дорослих.
Після 16-ти років щеплення необхідно повторювати кожні 10 років.

Крім того, особиста гігієна також є профілактикою дифтерії. Потрібно часто мити руки, протирати предмети, яких торкалася потенційно хвора людина, провітрювати приміщення.

Пам'ятайте, за перших симптомів слід одразу звернутися до лікаря. Чим швидше розпочати лікування, тим меншої шкоди дифтерія завдасть організму.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ