Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

В Україну доставлено 120 тисяч доз вакцини проти кашлюку, дифтерії та правця

Щеплення проти дифтерії, правця та кашлюка входить до Календаря профілактичних щеплень та є безоплатним. Про це повідомили 27 червня у пресслужбі МОЗ.
Фото: Depositphotos

Згідно з національним календарем щеплень, вакцина АКДП вводиться у віці 2, 4, 6 і 18 місяців, потім у 6 років проводиться ревакцинація вакциною АДП (дифтерія-правець), а в 16 років — вакциною АДП-М (проти правця та дифтерії зі зменшеним вмістом антигена, що використовується для дорослих).

«Вакцинація АКДП надає дітям захист від серйозних інфекційних хвороб. Кашлюк, дифтерія та правець можуть мати серйозні наслідки для здоров'я дітей, особливо в умовах війни, коли доступ до медичної допомоги може бути обмеженим. В рамках співпраці МОЗ з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) ми системно забезпечуємо пункти щеплення по країні необхідною вакциною. Саме тому важливо перевіряти вакцинальний статус та ревакцинуватись за потреби», — сказав заступник Міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

ЮНІСЕФ доставив до України 120 тисяч доз вакцини проти кашлюку, дифтерії та правця (АКДП) для вакцинації за календарем щеплень. Наразі вакцина розподілена між областями для проведення рутинних щеплень.

«Вкрай важливо, щоб люди в Україні могли отримувати безперервний захист від інфекцій, яким можна запобігти вакцинацією. Через війну та гуманітарну кризу ризики поширення інфекцій загострилися», — наголосив Голова представництва ЮНІСЕФ в Україні Мурат Шахін.

Вакцина АКДП забезпечує ефективний захист від трьох небезпечних хвороб. Дифтерія вражає серце, нервову систему та нирки. Правець вражає нервову систему, рівень смертності сягає 70%. Кашлюк легко передається дітям і дорослим. Хвороба cпричиняє сильний і неконтрольований кашель. У немовлят це може викликати небезпечну для життя затримку дихання (апное).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ