Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Городоцькій громаді на Львівщині запрацюють містечка здоров’я

У Городоцькій громаді на Львівщині стартував проект «Вакцинуйся від хвороб, щоб не вразив нас мікроб!», який інформуватиме мешканців про важливість вакцинації від таких небезпечних хвороб як дифтерія та правець.

Правець – це важке інфекційне захворювання з високою смертністю. До 70% людей, які заразились правцем, помирають. 

Правцем можна інфікуватися в побуті: при потраплянні ґрунту в рану чи поріз, наприклад, поранившись цвяхом, при укусі тварин. Захиститися від хвороби і її важкого перебігу можна лише завдяки вакцинації. 

У 2023 році лише 40% мешканців Львівщини, старших за 16 років, отримали щеплення проти дифтерії та правця. Найменший рівень охоплення - у Городоцькій ОТГ (лише 40%). Серед дорослих, які востаннє вакцинувалися понад 10 років тому, щеплений лише кожен третій.

«За 11 місяців 2023 року в Україні було зареєстровано 6 випадків правця. На Львівщині зафіксований летальний випадок. Через повномасштабне вторгнення та вимушені переїзди ризики заразитися правцем зросли, – пояснює Наталія Іванченко, генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб. – Щеплення від дифтерії та правця не дає імунітету на все життя, тому дорослим треба повторно вакцинуватися кожні 10 років, починаючи з 26 років. Вкрай важливо, щоб люди могли отримувати безперервний захист від інфекцій, яким можна запобігти вакцинацією». 

У межах проєкту фахівці Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб спільно із сімейними лікарями громади планують провести вакцинацію від дифтерії та правця дорослих мешканців міста Городок, сіл Черляни та Заверещиця.

«Мета нашої ініціативи – охопити вакцинацією якнайбільше дорослих у межах громади. Наголос ми також робимо на щепленні освітян та працівників підприємств. Ми прагнемо якнайкраще пояснити людям важливість вакцинації, а також зробити процес щеплення максимально зручним і комфортним», – підкреслила керівниця проєкту Оксана Кунинець.

Нагадуємо, що вакцини проти правця – багатокомпонентні, тобто захищають від кількох хвороб одночасно. Проти правця та дифтерії вакцинують у 2, 4, 6 та 18 місяців, 6 та 16 років, і потім – кожні 10 років.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ