Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Третина українців чекають від жінки покори чоловікові

Стало відомо, які ґендерні стереотипи є найулюбленішими серед жителів України. Напередодні 8 березня компанія GfK Ukraіne провела опитування щодо ґендерних стереотипів серед українців. Про це пише Дзеркало тижня.

За результатами опитування, 55% українців обрали твердження "Якщо чоловік та жінка працюють, то повинно бути рівноправ'я в розподілі домашніх обов'язків" на противагу 43% тих, хто обрав твердження "Жінка в будь-якому випадку повинна робити всю домашню роботу та бути хорошою господинею".

Також 70% погоджуються з тим, що "Жінка може бути кращим керівником, ніж чоловік. Все залежить від особистості", 68% погоджуються з тим, що "Ніхто з подружжя/партнерів не повинен підкорятися іншому" (28% вважають, що "Жiнка завжди має пiдкорятися чоловiковi"), 65% - що "Жінка може бути успішною одночасно і в сім'ї, і в роботі", 48% - що "Це нормальна ситуація в сім'ї, коли дружина більше успішна чи більше заробляє, ніж чоловік".

Разом з тим більшість українців поділяють такі ґендерні стереотипи як:

- "Кожна жінка повинна бути, перед усім, дружиною та матір'ю" (67% обрали це твердження на противагу твердженню "Жінка має, перш за все, реалізувати себе, і сама обирає в чому", яке обрали 31%),

 - "Чоловік має повністю забезпечувати сім'ю" (61% обрали це твердження на противагу "Забезпечувати сім'ю має той, у кого це краще виходить - це може бути і чоловік, і жінка", яке обрали 37%),

- "Чоловік у будь-якому разі має бути головою сім'ї" (57% обрали це твердження на противагу "В різних сім'ях можуть бути різні стосунки: для одних краще рівноправ'я, для інших - щоб головою сім'ї був чоловік чи дружина", яке обрали 42%).

Думки розділились щодо питання догляду за дитиною: 47% обрали твердження "Сидіти вдома з дитиною має той, хто менше зайнятий і в кого це краще виходить - це може бути і батько, і мати" і стільки ж "Якщо жінка працює, а чоловік сидить вдома з дитиною, то це ненормально".

Жінки меншою мірою поділяють ґендерні стереотипи, ніж чоловіки (в тому числі стереотип щодо того, що "Чоловік має повністю забезпечувати сім'ю", який підтримують 64% чоловіків і 58% жінок). Найменшою мірою підтримують ґендерні стереотипи респонденти у віці 30-49 років, а найбільшою мірою – люди старше 50 років. За регіонами найменшою мірою підтримують ґендерні стереотипи респонденти з Півночі, а найбільшою – респонденти з Півдня. Також люди з вищою освітою менше підтримують деякі ґендерні стереотипи.

Опитування Омнібус GfK Ukraіne було проведене в лютому 2018 року серед 1000 респондентів.

Як свідчать дані опитування КМІС, міжнародний жіночий день входить до четвірки найбільш популярних офіційних свят в Україні. У лютому 2017 року 49% українців вважали його улюбленим.

dt.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ