Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Три радянські свята скасують цього року

Український інститут національної пам'яті підготував проект закону, згідно з яким будуть "декомунізовані" державні свята.

"Ми розробили проект закону про державні свята в Україні. Найближчим часом виставлятимемо це питаня на громадське обговорення. Головним завданням у цьому напрямку буде, дійсно, упорядкування цих свят, тому що у нас календар наповнений якимись новими українськими національними святами, а старі радянські свята все одно залишаються", – заявив голова інституту Володимир В'ятрович в інтерв'ю "Апострофу".

В'ятрович висловив упевненість, що ініціативу підтримає Верховна Рада 2017 року.

"Нам потрібно скасувати 1 травня. Також поступово і точно треба переводити акцент з 9 травня на 8 травня. Не варто робити державним і святковим днем 8 березня", – наголосив він.

На думку історика, на державному рівні повинні відзначати тільки свята присвячені "переломним, надзвичайно важливим для України як держави події".

"День незалежності, День Конституції, а не якісь свята, які дісталися нам у спадок від радянського минулого", – зазначив він.

В'ятрович також назвав великою перемогою те, що Україна "спокійно позбавилася 23 лютого".

"Це свято вже майже зникло, і показником цього є бізнес і комерція, які теж переорієнтувалися. Тобто 14 жовтня поступово витісняє те, що стосувалося 23 лютого. З часом 14 жовтня повністю приживеться, і буде саме тим днем, в який ми згадувати захисників України, захисників у широкому сенсі", – уклав він.

Gazeta.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ