Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Ціна природного газу для населення в Україні одна з найнижчих в Європі

Як повідомили в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України, кінцева роздрібна ціна природного газу для населення в Україні залишається однією з найнижчих в Європі, хоча наша країна не є нетто-експортером блакитного палива.

“Сьогодні Нафтогаз України - Naftogaz купує природний газ для потреб населення за найвигіднішою ціною, не керуючись жодними політичними домовленостями”, – пояснює перший заступник міністра економічного розвитку Юлія Ковалів. – “Якби ми не перестали імпортувати газ за сумнозвісним газовим контрактом з Росією, переплата за два роки становила би 20,5 млрд доларів”.

185$ за 1000 куб. м природного газу – це роздрібна ціна блакитного палива, яка складається з ціни газу на німецькому хабі (146$) + доставка до України, тариф на розподіл та ПДВ.

Уряд також прийняв рішення, що природний газ власного видобутку повинен продаватися за ринковою ціною (за виключенням ціни на транспортування до західного кордону України). Раніше український газ продавався за операціоною собівартістю 1590 грн за 1000 куб. м. В ціну не закладалися кошти на геологічну ровідку, розробку нових родовищ, буріння і таке інше. За такої ціні через 7-8 років власний видобуток в Україні скоротився би на три чверті. Натомість, уряд запропонує програму збільшення власного видобутку до 30 млрд куб. м природного газу до 2020.

Детальніше про нові тарифи дізнайтеся в презентації "Чому і як змінюються ціни на газ і тепло з 1 травня 2016 р".

Дані для інфографіки надані статистично організацією Євростат. Обробку даних здійснювали аналітики НАК “Нафтогаз України” та Мінекономрозвитку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ