Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Цьогоріч понад 3 тисячі мешканців Львівщини отримали відшкодування на енергозбереження

Впровадження енергоефективних заходів у будівлях дає можливість зменшити споживання енергетичних ресурсів, що дозволяє споживачам зекономити на оплаті житлово-комунальних послуг. Так, з цією метою на Львівщині реалізовують «Комплексну програму підвищення енергоефективності, енергозбереження та розвитку відновлюваної енергетики у Львівській області на 2021-2025 роки», інформує пресслужба Львівської ОВА.

Загалом цьогоріч на реалізацію заходів з підвищення енергоефективності у житловому фонді в обласному бюджеті передбачили 9 млн 500 тис грн, з яких:              

- 7 млн грн на відшкодування відсоткової ставки за кредитами, отриманими фізичними особами на впровадження заходів з енергозбереження;

- 2 млн 500 тис грн на відшкодування ОСББ відсотків за кредитами за умови участі у програмі «Енергодім» ДУ «Фонд енергоефективності». 

Упродовж 2022 року 3237 мешканцям області з обласного бюджету відшкодували 1 млн 781 тис грн за кредитами, отриманими на впровадження заходів з енергозбереження. 

16 ОСББ області, які скористалися програмою  енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім» ДУ «Фонд енергоефективності», найближчим часом з обласного бюджету відшкодують частину відсоткової ставки за отриманими кредитами в обсязі 1 млн 16 тис грн.  

Окрім  цього, у частині підтримки жителів області, які впроваджують відновлювані джерела енергії, працює механізм відшкодування частини вартості обладнання, придбаного за власні кошти, зокрема за встановлені сонячні станції приватних домогосподарств, малі вітрові електростанції, теплові помпи різних типів, геліоколектори. 

Зазначимо, що з початку дії Програми у 2021 році 68 жителям області відшкодували 1 млн 100 тис грн. У 2022 році за відшкодуванням звернулось вже 20 жителів.

На даний час в області працює 2187 сонячних електростанцій в приватних домогосподарствах, загальною потужністю 53,74 МВт. Вироблену генеруючими установками електроенергію мешканці використовують для власних потреб, а надлишок відпускають  в мережі енергетичних компаній за «зеленим» тарифом.

«Запрошуємо жителів області скористатись фінансовою підтримкою в межах зазначеної Програми, активно користуватись  пільговими кредитами, встановлювати енергоефективне обладнання та ощадно  використовувати енергоресурси в своїх домівках»,- наголосили в департаменті паливно-енергетичного комплексу, енергоефективності та житлово-комунального господарства Львівської ОВА.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ