Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Биківнянському лісі планують створити Національне військове меморіальне кладовище

У Києві побудують Національне військове меморіальне кладовище для вшанування загиблих Захисників та Захисниць України, які відстоювали єдність та незалежність нашої Держави.
Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили»

Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики за результатами спільної пресконференції разом з представниками родин загиблих, Міністерства у справах ветеранів, Українського інституту національної пам'яті та КМДА.

Юлія Лапутіна, міністерка у справах ветеранів України, зазначила, що Україна має гідно вшановувати пам’ять загиблих воїнів з належним церемоніалом, як це відбувається у країнах світу й створити так званий «український Арлінгтон» — Національне військове меморіальне кладовище. 

«Відповідно до плану дій Уряду ми створили державну установу, яка опікуватиметься такими питаннями, — від виділення ділянки до всіх інших процесів. Хочеться, щоб наш «український Арлінгтон» став не тільки місцем вшанування, а й реальним місцем, куди будуть приходити люди, аби дізнатися, хто такі наші Герої, вшанувати їх пам’ять», — додала міністерка.

Питання поховання загиблих Героїв стоїть дуже гостро. Про це зазначають родичі загиблих бійців.

«Сьогодні рівно рік з дня загибелі мого сина. Я не маю змоги принести йому квіти. Щастя в тому, що нам вдалося з ним попрощатися, кремувати. Зараз скринька з прахом тимчасово зберігається в київському крематорії. Я не маю змоги прийти до сина в річницю його загибелі. У мене питання до всіх представників влади. Я мовчу про вісім років війни. Я скажу про рік повномасштабного вторгнення, коли гинуть наші військові значно більше, ніж всі вісім років. З літа є питання щодо створення Національного військового кладовища. Чому досі ми не бачимо реакції?» — сказала Віра Литвиненко, мама загиблого бійця полку «Азов» Владислава Литвиненка, який боронив Україну в Маріуполі.

Мінветеранів, МКІП, УІНП, КМДА разом з родинами загиблих оглянули й проаналізувати відповідні ділянки під будівництво меморіального кладовища у Биківнянському лісі.

«У нас є Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили». Він знаходиться на виїзді з Києва на Броварському шосе. Це місце пам'яті й поховання жертв сталінських репресій. Ми думаємо, що доречно поруч облаштувати кладовище. Підкреслюю, не у самому заповіднику, а поруч. Там є дві ділянки в лісі, де можна створити місце вшанування наших загиблих військових. Це найбільш швидкий шлях, щоб там вже можна було починати облаштовувати кладовище», — сказав Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України. 

Національне військове меморіальне кладовище передбачає цілий комплекс споруд та площ. Це, зокрема, саме військове кладовище, ритуальна будівля та інші необхідні споруди для організації почесних поховань, а також музейний комплекс. 

У майбутньому це має стати місцем почесних поховань на державному рівні загиблих Захисників та Захисниць, місцем офіційних заходів протокольного і церемоніального характеру, місцем збереження й висвітлення наукової інформації про російсько-українську війну та інші події боротьби за незалежність України.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ