Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Чорнобильській АЕС перероблятимуть радіоактивні відходи

На Чорнобильській АЕС відновив роботу завод з переробки рідких радіоактивних відходів (РАВ). Про це сьогодні, 17 липня, повідомила прес-служба Державного агентства України з управління зоною відчуження.

За перший тиждень експлуатації заводу було успішно перероблено 2755 кг рідких радіоактивних відходів (кубового залишку).

У процесі переробки рідкі відходи проходять декілька стадій і в результаті шляхом цементування перетворюються на тверді радіоактивні відходи, які є більш безпечною формою зберігання та захоронення.

Зараз 34 упаковки, що утворилися в результаті переробки, знаходяться в залі витримки на проммайданчику ЧАЕС. Після витримки і проведення радіаційного контролю на відповідність критеріям приймання на захоронення упаковки будуть спрямовані на захоронення в спеціально обладнане приповерхневе сховище твердих радіоактивних відходів (СОПСТРВ).

«На сьогодні відбувається поетапне освоєння його проектної потужності. Поступово завод має вийти на переробку 42 упаковок – бочок, ємністю 200 літрів – на добу. За умови безперебійного функціонування заводу впродовж усіх 250 робочих днів, це 10,5 тис. упаковок на рік», – зазначає Голова ДАЗВ Віталій Петрук.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ