Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Чорнобильській зоні знайшли дев'ять рідкісних видів кажанів

У рамках щорічного дослідження рукокрилих (кажанів) у зоні відчуження завершилася польова експедиція фахівців ДНДУ "Чорнобильський центр з проблем ядерної безпеки, радіоактивних відходів та радіоекології" та Центру реабілітації рукокрилих "Фельдман Екопарк", передає УНН.

Науковці досліджували лівобережну частину зони відчуження. Кажанів ловили спеціальними тенетами, описували їх, кільцювали і відпускали. За час експедиції науковцям вдалося зловити 420 особин.

Окрім того, за допомогою записуючих пристроїв, що працюють в ультразвуковому діапазоні, фахівці щодня записували вокалізацію, щоб потім ідентифікувати вид кажанів, дати відносну оцінку їх чисельності, описати добові і сезонні зміни у їх поведінці.

"Цього року під час експедиції нам вдалось зафіксувати присутність у зоні відчуження 9 рідкісних видів рукокрилих, включаючи руду і малу вечірниць, пізнього кажана, лісового нетопира і нетопира-пігмея, двоколірного лилика, водяну нічницю, вуханя звичайного і, особлива гордість, широковуха європейського, якого за 11 років вдалося зафіксувати вдруге. Всі вони занесені до Червоної книги України, а широковух має ще і високий охоронний статус у Європі. Також під час дослідження аудіорекордери неодноразово фіксували появу велетенської вечірниці - найбільшого і дуже рідкісного кажана Європи", - розповів заступник директора ДНДУ "Чорнобильський центр" Сергій Гащак.

За його словами, усі результати експедиції також будуть надані Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику для посилення охорони рідкісних груп тварин на території зони відчуження.

УНН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ