Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Чорногорії офіційно здобув президентську перемогу Мілатович

У Чорногорії оприлюднили офіційні результати виборів президента, згідно з якими перемогу на виборах здобув Яков Мілатович.
Новообраний президент Чорногорії Яков Мілатович

Про це повідомляє Associated Press.

Мілатович заручився підтримкою 59% виборців, 41% віддали голоси за його опонента, який намагався домогтися переобрання президента країни Мило Джукановича. Явка становила 70,4%, правом голосу могли скористатися 542 тис. громадян Чорногорії.

Що відомо про нового президента? 

Новообраному президенту Мілатовичу 36 років, він є представником руху "Європа зараз", у минулому обіймав посаду міністра економіки Чорногорії.

За його словами, голосував за незалежність Чорногорії на референдумі 2006 року про вихід країни з державного союзу Сербії і Чорногорії. Він також підтримує збереження членства Чорногорії в НАТО і приєднання країни до ЄС. Водночас Мілатович виступає за налагодження відносин із Сербією та критикує розпалювання антисербських настроїв у суспільстві.

Однак, як пише Радіо Свобода, його підтримували просербсько-проросійські партії та Сербська православна церква, ті сили, які упродовж минулих років намагалися дестабілізувати Чорногорію, розширити її звʼязки з Белградом і Москвою й таким чином сповільнити її вступ до Європейського Союзу.

Президентство в Чорногорії має здебільшого церемоніальний характер, однак результати виборів матимуть велике значення в контексті політичної ситуації в країні та в Європі.

Окрім того, в червні у державі відбудуться ще й парламентські вибори.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ