Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У дитячій лікарні на Орлика відбулася низка оновлень: деталі

У міській дитячій клінічній лікарні на вул. Орлика у Львові запрацювала нова сучасна нейрохірургічна операційна, відкрилося реконструйоване приймальне відділення і з'явилося нове надсучасне медичне обладнання для двох відділень інтенсивної терапії.
фото - Роман Балук (пресслужба ЛМР)

Про це інформує пресслужба ЛМР.

Реконструйоване приймальне відділення відкрили в межах завершального етапу проекту створення відділення невідкладної допомоги (Emergency department). Це так звана "зелена зона" для пацієнтів, які приходять зі скеруванням від сімейного лікаря з неважкими станами, що передбачають планову госпіталізацію.

"Я приємно вражений тим обсягом робіт, який виконаний в нашій дитячій лікарні. Загалом в цьому році більше 70 млн грн інвестовано в нашу дитячу лікарню, думаю, наступного року буде ще більше. Завдання – щоб наше ургентне об’єднання, куди входять дитяча лікарня, 8-ма лікарня і лікарня швидкої допомоги, на 2024 рік увійшли в топ-200 медичних об’єднань світу. Це наше завдання", - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Останній етап реконструкції цього приймального відділення ще завершується – створюється повноцінна "жовта зона"» для пацієнтів, які потребують додаткового обстеження. У цій зоні планується робота діагностичної лабораторії, травматологічної та загально-хірургічної операційних, працюватиме рентген-кабінет тощо.

"Цей рік дійсно є унікальним для нашої установи – ми провели дуже багато робіт – більше, ніж на 20 млн грн. В нас в рік більше 20 тисяч маленьких пацієнтів звертаються за різними видами допомоги без огляду первинної ланки, і такі відділення є вкрай необхідними, де потрібно провести швидко діагностику і визначити тактику лікування пацієнта. В межах України це, очевидно, перше таке відділення в дитячих клініках, хоча в західних клініках це стандарт надання медичної допомоги", - зазначив Дмитро Квіт, головний лікар міської дитячої клінічної лікарні.

На сьогодні у лікарні, в рамках проекту Emergency department, створений обсерваційний підрозділ (ізоляційно-діагностичне відділення), який працює з квітня 2020 року. Його відкриття було надзвичайно важливим, оскільки під час епідемії коронавірусу потрібна обсервація пацієнтів із сумнівним діагнозом.

"Це зона для пацієнтів, які звертаються без скерування від лікаря, потребують додаткових обстежень і, які можливо, вимагають короткотривалої госпіталізації для вирішення питання щодо подальшого лікування амбулаторно чи стаціонарно", - наголошує Дмитро Квіт, головний лікар дитячої лікарні.

У нейрохірургічному відділенні міської дитячої клінічної лікарні Львова запрацювала нова сучасна нейрохірургічна операційна. У відділенні зробили спеціальний ремонт та встановили сучасне обладнання. Це вже друга такого високого класу операційна (після травматологічної) у львівській дитячій лікарні.

"Ця операційна – це і кошти Громадського бюджету, і кошти бюджету міста, також є благодійники, які допомагають. Але левина частка – це кошти наші з вами – кошти громади міста Львова", - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Зокрема, серед сучасного обладнання операційної: ультразвуковий хірургічний аспіратор, мікрохірургічний інструментарій, систему безпровідної камери до операційного світильника, сепаратор клітин крові, ультразвукову мийку, моніторинг цілісності нервів, а також змонтована нова операційна лампа та консоль.

"Ми запустили в роботу нейрохірургічну операційну, яка є унікальна і щодо обладнання, і щодо створення максимально стерильного середовища для пацієнта і комфортних умов праці лікарів. Це інвестиція близько 20 млн грн. Фактично, це герметична капсула в стінах лікарні, в якій є відповідний мікроклімат, температурний режим, і де мінімалізується ймовірність інфікування під операцій, зокрема на головному мозку", - зазначив Дмитро Квіт.

Зі слів лікаря-нейрохірурга Тараса Микитина, використання цього обладнання допоможе оперувати  складні новоутвори головного мозку, новоутвори спинного мозку будь-якої локалізації, мінімізує неврологічні і нейрофізіологічні ушкодження у післяопераційних пацієнтів, значно скоротить тривалість оперативних втручань, мінімізує крововтрати у пацієнтів, зменшить потреби у препаратах крові і кровозамінниках, які є дорогими, важкодоступними, мають побічні дії і можуть давати ускладнення.

"Операційну зроблено шість років тому, але зараз ми провели її повну реконструкцію за сучасними світовими стандартами. Перш за все, було вмонтовано спеціальну систему ламінарних потоків, систему вентиляції, яка створить максимальну безпеку пацієнта під час проведення операцій. І інструментарій апаратури, яку ми отримали, є топовий, і будь-яке нейрохірургічне втручання, яке виконується у найкращих клініках світу, не відбувається без цієї апаратури. Окрім того, це обладнання зменшить медикаментозне навантаження на пацієнта під-час оперативного втручання (зокрема наркотичних препаратів), створить реальні можливості підвищення якості та тривалості життя пацієнтів після проведення хірургічного втручання", - додав нейрохірург.

Також лікарня отримала нове надсучасне медичне обладнання для двох відділень інтенсивної терапії на загальну суму близько 18 млн грн. його придбала Львівська міська рада на умовах фінансового лізингу та за кошти бюджету розвитку міста.

"Наші два реанімаційні відділення отримали комплекс обладнання. Відділення реанімації для новонароджених отримало повний комплект чотирьох місць – це близько 10 млн грн, і відділення, яке ми створили весною цього року, – реанімаційне для пацієнтів після складних оперативних втручань, зокрема нейрохірургічних, і в якому будуть перебувати пацієнти після трансплантації – також отримало обладнання на 7 млн грн з міського бюджету", - зазначив Дмитро Квіт, головний лікар міської дитячої клінічної лікарні.

Для відділення інтенсивної терапії новонароджених та недоношених дітей повністю обладнано 4 реанімаційні місця, які включають: інкубатори високого класу, апарати ШВЛ і апарати ШВЛ високого класу, реанімаційні столи, слідкуюча апаратура, інфузомати.

Для відділення інтенсивної терапії для дітей старшого віку було придбано апарати ШВЛ, один з цих апаратів є із вбудованим інтелектуальним режимом. Тобто, в залежності від показників оксигенації крові пацієнта, апарат сам може вводити корективи по вентиляції. Дефібрилятор високого класу високої потужності, який пройшов сотні випробувань і є абсолютно надійним. Аспіратори для відсмоктування рідин з ран та верхніх дихальних шляхів, які є мобільними, слідкуюча апаратура, шприцеві насоси, наркозні станції.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ