Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Франківській райадміністрації стартував пілотний проект єдиного центру соціального обслуговування

У Франківській райадміністрації міста Львова стартував проект єдиного центру обслуговування мешканців в сфері соціального захисту. Проект розробляється на базі програми LogoEast у співпраці з муніципалітетом міста Дельт (Нідерланди) та Львівської міської ради.
В цілому проектом передбачено створення уніфікованого центру обслуговування мешканців, де прийматимуть різноманітні звернення львів’ян, які в подальшому надходитимуть до спеціалістів управління з профільних питань. Особливість проекту в тому, що він мав би діяти он-лайн в Інтернет мережі, проте, як зазначила голова Франківської райадміністрації, це на разі неможливо. „Така система не передбачена діючим законодавством України, тому мешканцям все одно доведеться особисто приходити в відділ соцзахисту, щоб подати документи та отримати допомогу, але проект дасть можливість суттєво зменшити кількість візитів в райадміністрацію. Є процедури на рівні держави, які ми не можемо обійти, навіть якщо цей проект буде впроваджено в усьому місті”, - розповіла голова Франківської райадміністрації Наталія Федорович.
У Нідерландах така он-лайн-система діє вже кілька років. „Така система надає можливість надавати послуги мешканцям цілодобово, при цьому люди не стоять в чергах. Також така система дозволяє зменшити об’єм паперової роботи”, - розповів координатор проекту від м. Дельт Кіс Круйф. В Нідерландах впровадження цієї системи відбувалося більше п’яти років, проте, на думку пана Кіса Круйфа, в Україні ці терміни можуть бути коротшими.
„Цей проект є пілотним на базі Франківського та Галицького районів. Якщо ця система буде ефективною, місто може розробити законопроект та подати його на розгляди Верховної Ради, проте зараз його повне впровадження є неможливим”, - прокоментувала Наталія Федорович. Зараз соціальний центр має свій власний сайт, на якому розміщено всю інформацію про соціальні послуги, а також зразки документів, які потрібно подати. „Людина може витягнути документ, оформити його вдома і вже готовий принести в управління”, - розповіла Наталія Федорович.
На її думку, зараз в Україні варто змінити усю систему надання соціальної допомоги. „Без скасування пільг, яких в нас є дуже багато, ми не виправимо ситуацію в країні. В нас багато пільговиків і це гальмує розвиток економіки. Люди повинні одержувати адресну допомогу, яка не залежатиме від заробітків. Держава стимулює паразитизм, бо ті, хто працює більше, допомоги не отримують, хоча і часом потребують. Це вже право сім’ї відмовитися від допомоги, чи одержувати її, але вона має мати шанс”, - прокоментувала Наталія Федорович.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ