Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Франції оголосили режим "надзвичайної готовності до нападу"

Уряд Франції оголосив у п'ятницю ввечері, що країна перебуває у стані "надзвичайної готовності до нападу" на тлі побоювань щодо наслідків конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС.

Прем'єр-міністерка Елізабет Борн "вирішила підняти позицію плану (контртерористичної готовності - ІФ-У) Vigipirate до рівня "надзвичайної готовності до нападу".

Про це повідомила урядова канцелярія після наради з питань безпеки в Єлисейському палаці за участю президента Еммануеля Макрона, пише Інтерфакс.

Цей вищий ступінь готовності пояснив глава МВС Жеральд Дарманен, слова якого наводить видання "20 minutes". "Коли ми переходимо на цей рівень пильності, ми маємо приписати всім французам, усім адміністраціям бути обережними", - сказав міністр, уточнюючи, що це розпорядження "дасть змогу військовим операції Sentinel (армійського антитерористичного режиму "Вартовий" - ІФ-У) розвернутися на повну потужність".

"Буде задіяно ще кілька тисяч осіб для допомоги поліції і жандармерії, щоб контролювати торговельні центри й захищати французів у їх повсякденному житті", - зазначив Дарманен.

Він уточнив, що рівень "надзвичайної готовності до нападу" системи Vigipirate, що підпорядковується главі уряду, дає змогу не тільки мобілізувати ресурси, а й поширювати інформацію, яка може захистити громадян у кризовій ситуації.

Франція, пояснює видання "20 minutes", досі перебувала на рівні "посилена безпека - ризик нападу", що є високим рівнем готовності до терористичної загрози.

Очільник МВС також оголосив у п'ятницю в ефірі телеканалу TF1, що, "безсумнівно", є зв'язок нападу з ножем у ліцеї міста Аррас із конфліктною ситуацією між Ізраїлем і ХАМАС.

"За наявними у нас відомостями, на жаль, безсумнівно, є зв'язок із тим, що відбувається на Близькому Сході", - сказав міністр.

У п'ятницю було вбито викладача ліцею у французькому місті Аррас (департамент Па-де-Кале), і кілька людей дістали поранення внаслідок нападу чоловіка з ножем.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ