Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Кіровограді зі складу топонімічної комісії виключили єдиного філолога-проукраїнського активіста

Виконком Кіровоградської міської ради обрав нових членів топонімічної комісії, прибравши з її складу проукраїнського активіста Олександра Ратушняка. Проект рішення про зміну членів, попри вимогу закону «Про доступ до публічної інформації», не був виставлений на офіційному сайті Кіровоградської міської ради за 20 днів до голосування, як того вимагає закон. Відтак зі складу комісії без обговорення громадськості прибрали голову обласного осередку ВО «Просвіта», активного учасника Євромайдану, викладача, кандидата наук Олександра Ратушняка.

Останній пов’язує це з намаганням керівництва міста послабити проукраїнські позиції топонімічної комісії.

«Рішення приймалося без мого відома. Наскільки я розумію, існувала задумка так укомплектувати комісію, щоб вона стала безпроблемною. Оскільки напередодні засідання комісії з її складу добровільно вийшли основні апологети проімперської позиції, то патріотичне крило почало переважати. Я не знаю, хто з ким домовлявся, але це відбувалося не без відома провладних мужів. Мене прибрали не як філолога, а як одного із крайніх полюсів. Звичайно, проект мав бути опублікований за 20 днів. Але це вже не дивина для Кіровограда. Згадаймо, як депутати міської ради проголосували за рішення відтермінувати перейменування Кіровограда на Інгульськ», − розповів Олександр Ратушняк.

У міській раді називають таке рішення компромісним і тимчасовим, яке додає комісії швидкості та ефективності. За словами секретаря міської ради Володимира Смірнова, який і подавав список нових членів на розгляд виконкому, компроміс полягає в тому, щоб не створювати в комісії дві категорично протилежні групи, які, на думку чиновника, уповільнюють її роботу. Водночас, зазначив В. Смірнов у коментарі «Дню», пропозиції зі включення експертів в комісію для роботи в подальшому приймаються.

Нагадаємо, у Кіровограді вже тривалий точиться дискусія навколо перейменування міста та вулиць, що мають назви часів комуністичного минулого. Гальмує рішення топонімічної комісії міської ради протистояння між проукраїнськими та проросійськими її членами.

День

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ