Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Києві повноцінно запрацював мультиплекс цифрового радіо

У Києві повноцінно запрацював мультиплекс цифрового радіо. Про це повідомили в прес-службі Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

11 травня Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення запустив в експлуатацію локальний цифровий радіо-мультиплекс у Києві. Тож нині цілодобово мовлять 9 радіостанцій – «Українське радіо», «Промінь», «Культура» (Національна суспільна телерадіокомпанія України), «Країна ФМ», «Hype Radio», «Zemlya», «Old Fashioned Radio», «Радіо Мейдан», «Радіо Марія».

Під час прес-конференції, що відбулася сьогодні, 19 червня, голова Національної ради Юрій  Артеменко і член Національної ради Сергій Костинський випробували якість сигналу цифрового радіо за допомогою спеціального приймача. У приміщенні Укрінформу, що на вул. Б. Хмельницького, 8, навіть без підняття антени на висоту вдалося піймати сигнал кількох радіостанцій. Загалом сигнал цифрового радіо покриває увесь Київ і прилеглі райони.

«Ми вважаємо, що перспективи у нас є», – заявив Юрій Артеменко. Водночас він назвав і основну проблему для розвитку цифрового радіо – нестача приймачів. Нині радіо у цифрі можна слухати передусім у нових автомобілях, які обладнані спеціальними приймачами. Решті ж громадян необхідно придбати або ж перехідник для більш старих марок автомобілів, або ж звичайний радіоприймач, що приймає сигнал у форматі T-DAB.

Юрій Артеменко також розповів про те, що нещодавно в Національній раді відбулася зустріч представників телерадіокомпаній, які мовлять у цифровому радіомультиплексі. «Ми їх зібрали і запропонували об’єднатися в асоціацію, яка би просувала цифрове радіо. У них  багато ідей, як це робити, як популяризувати цифрове радіо, збільшувати кількість передавачів, можливо, розігрувати їх», – сказав він. При зацікавленості всіх сторін, є велике сподівання, цей експеримент Національної ради і медіа-галузі буде вдалим.

Трансляція цифрового радіо в Києві відбувається двома передавачами, що працюють у синхронному режимі на каналі 7D, потужністю 1 кВт і 2 кВт. Мовлення здійснюється у форматі T-DAB.

Сергій Костинський зауважив на тому, що великі радіогрупи спочатку досить скептично сприйняли ідею впровадження цифрового радіо.  Однак уже зараз, коли оголошено наступний конкурс на 4 вільні місця у цьому цифровому радіомультиплексі, на нього подалася одна з найбільших медіа-груп України. «І немає  сумніву в нас, що усі 14 радіостанцій будуть мовити в цифрі», – сказав Сергій Костинський.

Загалом на конкурс надійшли заяви від 5 претендентів. Прийом документів уже завершено, до 14 серпня буде визначено переможців цього конкурсу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ