Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У ЛНУ відбулась урочиста посвята першокурсників

Фото: пресцентр ЛНУ
Фото: пресцентр ЛНУ
Фото: пресцентр ЛНУ
Фото: пресцентр ЛНУ
Фото: пресцентр ЛНУ
Фото: пресцентр ЛНУ
1/3
1 вересня 2024 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулася урочиста посвята першокурсників у студенти Львівського університету. Про це повідомляє пресцентр Львівського національного університету імені Івана Франка

Урочистості з нагоди початку нового 2024-2025 навчального року відбулися в Актовій залі Університету, де зібралися першокурсники та їхні батьки, члени Вченої ради, представники влади та гості. Музичний супровід урочистостей здійснювали Народний камерний оркестр Університету та зведений хор Центр культури і дозвілля.

Слова вітання першокурсникам адресував Ректор Університету, академік НАН України, професор Володимир Мельник: «Львівський університет – це той Університет, який є одним із найпрестижніших, найповажніших університетів України і Центрально-Східної Європи. Це той Університет, де функціонують наукові школи світового рівня, здійснюють наукові відкриття фундаментального характеру, це Університет з унікальною академічною атмосферою та відкритістю до інновацій у сфері освіти. Львівський університет функціонує на принципах демократії і свободи, зберігає і розвиває національні традиції, українську мову і культуру. Тут завжди цінувалися люди з демократичними принципами, люди, які мають особисту позицію і ті, хто не на словах, а на ділі розвивають українську науку і культуру, утверджують цінності свободи і демократії. Переконаний, Університет відкриває дорогу для реалізації можливостей усіх і кожного».

Володимир Петрович підкреслив, що університетська спільнота ніколи не залишається осторонь ключових історичних подій. «Так сталось в історії Університету і в історії України, що викладач і студент Університету завжди є там, де вирішується доля України. І сьогодні тисячі наших випускників, сотні студентів і викладачів захищають нашу державу від російського агресора. Ми в молитві і з сумом згадуємо тих, хто віддав своє життя за Україну», – зазначив Ректор.

«Я переконаний, що Університет створює усі умови для того, щоб кожна людина реалізувала себе, свої таланти і свій потенціал», – наголосив Ректор, адресувавши слова вдячності першокурсникам та їхнім батькам, студентам, аспірантам, викладачам і працівникам Львівського університету за активну громадянську позицію та щоденну працю, спрямовану на розвиток Університету та України.

Привітав першокурсників перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко: «Ми сьогодні всі мріємо про перемогу і ця перемога робиться конкретними людьми, конкретними вчинками. Я бажаю Вам на цьому шляху, який перед Вами є, сили, терпіння, бути єдиними і перемогти».

До вітальних слів долучився Суддя Конституційного Суду України Сергій Різник. «Для мене велика честь і велике хвилювання бути сьогодні тут, у цій залі, вже не за основним місцем праці, адже тут є моя душа. Справді, Університет – це носій традицій, носій цінностей. Традиції, як кажуть, – це не поклоніння попелу, а передача вогню і Ви сьогодні, дорогі першокурсники, цей вогонь отримуєте», – зазначив Сергій Васильович. Сергій Різник також подякував Львівському університету за співпрацю з Конституційним Судом, спрямовану на  розвиток демократії та дотримання прав людини і вручив Почесну відзнаку Конституційного Суду України Ректорові Університету Володимиру Мельнику.

До університетської спільноти звернувся Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов: «30 років тому я мав честь бути присутнім на такій же академії, як першокурсник географічного факультету. Я завжди кажу, що подача документів до Львівського університету була одним з трьох найкращих рішень у моєму житті.  І нема для випускника Університету більшої честі, ніж вітати нових першокурсників і бажати їм, щоб вони самореалізовувалися в стінах Університету, щоб вони розвивалися, щоб вони служили не тільки собі, а й Україні. Багато представників Університету зараз в лавах Сил безпеки й оборони і багато з них, на жаль, віддали свої життя за те, щоб ми мали можливість бути тут».

Першокурсників та їхніх батьків привітав перший заступник міністра закордонних справ України Андрій Сибіга, який також є випускником ЛНУ ім. Івана Франка. «Особливою рисою нашого Університету є те, що він прищеплює патріотизм, є епіцентром української державності. Ви – особливе покоління тому, що Ви зустрічаєте сьогоднішнє навчання в умовах війни, але я впевнений, що Ви будете ще й поколінням перемоги. Це обов’язково відбудеться, тому Ви будете також інженерами й творцями новітньої історії нашої держав», – висловив переконання Андрій Іванович.

Вітальні слова учасникам урочистостей адресував депутат Верховної Ради України Ростислав Тістик: «Кожен з Вас сьогодні розуміє цінність і велику ціну нашої майбутньої омріяної перемоги. Саме тут, в Університеті, зароджуються наші патріотичні позиції, наша державність, усвідомлення нашої суб’єктності. Саме тут зароджується справжня і віддана нація. Бажаю, щоб Вам, шановні студенти, вдавалося абсолютно усе, що Ви робите».

Опісля вітальних слів, учасники заходу вшанували хвилиною мовчання пам’ять Захисників і Захисниць України, викладачів, студентів та випускників Університету, які віддали свої життя за свободу та честь українського народу під час Революції Гідності та у боротьбі з російським агресором.

Надалі відбувся урочистий акт імматрикуляції студентів першого курсу та виголошення Присяги студента Львівського національного університету імені Івана Франка. Зазначимо, що імматрикуляція є давньою академічною традицією, яка сягає витоками періоду середньовічних європейських університетів і засвідчує велику пошану, високу честь і статус університетського вихованця. Акт імматрикуляції у Львівському університеті відновили у 2011 році на честь студентів-українців, які на початку ХХ століття вперше склали присягу рідною мовою.

Завершились урочистості покладанням квітів до пам’ятника Патрону Львівського університету Іванові Франку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ