Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Львівській ОДА закликали населення робити вакцинацію від кору

14 листопада в приміщенні Львівської облдержадміністрації пройшов брифінг щодо ситуації із захворюваністю на кір в області та вакцинації. Спікерами були Ірина Микичак – директор департаменту охорони здоров’я ЛОДА та Наталія Тімко – головний експерт департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації з епідеміології.

На брифінгу зазначили про поточний стан спалаху кору на Львівщині. Львівська область належить до територій з найвищим рівнем цього захворювання.

«За останній тиждень ми зафіксували близько 500 випадків. Щодоби у Львівську обласну клінічну лікарню госпіталізується 25-30 осіб з цією хворобою.  Зараз кожен має прийняти рішення, чи планує захворіти на кір у найближчому майбутньому». – розповіла Наталія Тімко.  

У ЛОДА єдиним способом вберегти себе від кору називають щеплення. Його потрібно зробити двічі з інтервалом 1 місяць. Для цього необхідно пройти обстеження у сімейного лікаря, написати дозвіл на проведення профілактичної вакцинації і безкоштовно отримати щеплення бельгійською вакциною. 

«Львівщина більше, ніж на 100% забезпечена ліками. Ми маємо 40 тис. доз вакцини, тому її зможуть отримати всі без жодних проблем. Весь цивілізований світ довів, що вакцина – єдиний дієвий спосіб захиститися від хвороби». – зазначила Ірина Микичак – директор департаменту здоров’я.  

Серед хворих на кір у Львівській області 68% невакцинованих, 11% інфікованих – люди, які зробили лише одну вакцину. Наталія Тімко розповіла, що лише 5% двічі вакцинованих людей можуть захворіти на кір, але без ускладнень у вигляді запалень легень чи головного мозку. Люди, які перехворіли, мають довічний імунітет. Проте ті, які не знають про свій вакцинальний статус або мають лише одну дозу вакцини щоденно наражаються на небезпеку. 

Також у ЛОДА розповіли як кір прийшов на Львівщину. Спочатку хворобу зареєстрували в Румунії, потім в сусідній Чернівецькій області. Згодом в Одеській та Івано-франківській. У грудні 2017 ситуація кір спалахнув на Львівщині. 

Загалом у 2017 зафіксовано 92 випадки захворювання на кір, у 2018 вже 6,3 тис. осіб. Станом на сьогодні у Львівській обласній клінічній лікарні перебуває 214 осіб із діагнозом кір. 

Крім того, в облраді запевнили, що грипу на Львівщині ще немає. Тому є час продовжити вакцинацію та захиститися від кору.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ