Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Луцьку розпочалася вакцинація дівчаток від вірусу папіломи людини

На закупівлю чотиривалентної вакцини (захищає від чотирьох видів раку) з бюджету спрямовано 930 тисяч 527 гривень
фото пресслужба Луцької міськради

У Луцькій міській громаді розпочинається безоплатна вакцинація дівчаток від вірусу папіломи людини (ВПЛ).

Перша партія чотиривалентної вакцини для дівчат віком 9-14 років вже закуплена та надійшла в міську дитячу поліклініку в межах “Програми профілактики раку шийки матки шляхом вакцинації дівчат віком 9-14 років проти вірусу папіломи людини на 2023-2027 роки”, яку Луцька міська рада затвердила у травні 2023 року, повідомляє управління інформаційної роботи мерії.

Заступник Луцького міського голови Ірина Чебелюк насамперед подякувала всім, хто долучився до прийняття Програми, адже вона планувалася в мирний час, а реалізовується в умовах воєнного стану. “Дякую депутатському корпусу, міському голові, який підтримав цю Програму. Тому що, мабуть, неможливо переоцінити важливість турботи про здоров’я наших діток. Як свідчить попередній аналіз, попит на Програму у громаді є. І надалі нашим основним пріоритетом, крім інформування, буде робота медиків, щоб правильно вибрати ту категорію, якій ми будемо таким чином допомагати”.

За словами директора Луцької міської дитячої поліклініки, депутата міської ради Оксани Лєщинської, на сьогодні на закупівлю чотиривалентної вакцини (захищає від чотирьох видів раку) з бюджету громади спрямовано 930 тисяч 527 гривень. Процес вакцинації стартує вже найближчим часом. Вакцини вистачить для дворазового введення 119 дівчаткам, батьки яких першими виявили бажання провакцинувати їх від ВПЛ. Адже поки відбувалися процедури закупівлі та доставки медпрепарату, тривала інформаційна та роз’яснювальна робота й батьки мали змогу зголошуватися на проведення вакцинації. Тож список охочих вже сформований.

“Було проведене попереднє опитування і виявлені групи ризику, тобто ті сім’ї, де була така патологія. З батьками проведена інформаційна робота, зараз ми починаємо запрошувати батьків з дітьми на щеплення”, – повідомила Оксана Лєщинська. 

Як поінформувала депутат міської ради Ірина Колковська, наразі відбулася перша із 5-ти запланованих закупівель вакцини. Надалі безоплатна вакцинація дівчаток проходитиме кількома хвилями, як це визначено в міській Програмі. Наступна партія вакцини буде закуплена на початку 2024 року, відповідно формуватимуться нові списки охочих щепитися. Мешканці громади, які виявлять бажання вакцинувати своїх дітей віком 9-14 років, повинні повідомити про це свого сімейного лікаря.

Важливо також знати, що вакцину від вірусу папіломи людини батьки можуть придбати за власний кошт у аптеках, узгодивши попередньо час вакцинації із їхніми лікарям.

Довідково:

Вакцинація від вірусу папіломи людини може запобігти розвитку більш ніж 90% випадків раку, пов’язаного з ВПЛ: рак шийки матки, рак вульви, рак піхви, рак ануса, рак носоглотки. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує розпочинати вакцинацію дівчаток та хлопчиків проти вірусу папіломи людини у віці 9-14 років, поки вони не почали жити статевим життям, оскільки вірус передається під час статевого акту. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ