Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Львівській торгово-промисловій палаті презентували Глобальний договір

Сьогодні, 12 грудня 2006 року, у Львівській торгово-промисловій палаті відбулася Перша регіональна презентація ініціативи Глобального договору з метою представлення цієї ініціативи місцевим підприємствам та обговорення успішних прикладів компаній, які дотримуються принципів соціальної відповідальності у своїй діяльності в Україні і світі.
У 1999 році ініціативу, яка отримала назву Глобального договору, було започатковано Генеральним секретарем ООН Кофі Ананом, аби зробити 10 принципів, що стосуються прав людини, стандартів праці, боротьби з корупцією та охороною навколишнього середовища частиною стратегії та діяльності ділових кіл у всьому світі, а також допомогти розвитку партнерства між приватним сектором та урядами, агенціями ООН, професійними та громадськими організаціями задля спільних дій у вирішенні найгостріших проблем в світі.
«Для ділових кіл в Україні сьогодні важливо, як ніколи раніше, надати стимул для розвитку широко поширеної практики соціальної відповідальності бізнесу та зробити свій внесок у вирішення найгостріших проблем в країні», — зауважила Рукен Текеш Калікусу, спеціаліст з координації Представництва ООН в Україні.
Ініціатива Глобального договору була започаткована в Україні у квітні 2006 року. У Львові відбувається його перша регіональна презентація, наступні пройдуть у Донецьку та Одесі у 2007 році. Наразі загальна кількість учасників Глобального договору в Україні становить 47 компаній та організацій, з яких 26 міжнародні та великі українські компанії, 10 бізнес-асоціацій, 2 федерації роботодавців та професійних спілок, 3 малих та середніх підприємства та 6 неурядових організацій.
«Сьогодні багато компаній визнають, що у зростаючому конкурентному середовищі української економіки ефективність діяльності підприємства можна підвищити за допомогою дотримання принципів соціальної відповідальності бізнесу, — зазначив президент Львівської торгово-промислової палати Дмитро Афтанас. — Львівська торгово-промислова палата однією з перших підписала Глобальний договір. Ми також виступили співорганізаторами цієї презентації задля подальшого розвитку та поширення практики дотримання 10 принципів Глобального договору». 
Глобальний договір — це унікальна мережа національних та міжнародних компаній, яка надає своїм членам можливість вдосконалити принципи ведення свого бізнесу та обмінюватися досвідом між собою. Мета мережі Глобального договору — поширення концепції соціальної відповідальності бізнесу в країні відповідно до 10 принципів Глобального договору. Ці принципи є такими: Права людини —  Принцип №1: Ділові кола повинні підтримувати та поважати підхід, який передбачає захист міжнародних прав людини в сферах їхнього впливу; Принцип №2: Ділові кола не можуть бути причетні до порушення прав людини. Стандарти праці: Принцип №3: Ділові кола повинні підтримувати свободу зібрань та ефективне визнання права на колективний договір; Принцип №4: Ділові кола повинні підтримувати ліквідацію усіх форм примусової праці; Принцип №5: Ділові кола повинні підтримувати ліквідацію дитячої праці; Принцип №6: Ділові кола повинні підтримувати ліквідацію дискримінації при прийомі на роботу та у професійній діяльності.
Навколишнє середовище: Принцип №7: Ділові кола повинні застосовувати зважений підхід до питань захисту навколишнього середовища; Принцип № 8: Ділові кола повинні вживати заходів на підтримку посилення екологічної відповідальності; Принцип №9: Ділові кола повинні заохочувати розвиток та розповсюдження екологічно безпечних технологій; Боротьба з корупцією: Принцип №10: Ділові кола повинні боротися з будь-якими виявами корупції, включаючи здирництво та хабарництво.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ