Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

У львівському КОДі готуються зустріти «парашутистів» з Києва шквальним вогнем

Недавно на прес-конференції керівник Львівської обласної організації партії «Батьківщина» Роман Ілик сказав, що всі 225 округів в Україні вже розподілені, і навіть прозвучали цифри: «Батьківщині» вділили 101 округ, «Фронту змін» – 67, «Свободі» – 31. А решті партій – 26. Хотілося б зрозуміти, на підставі чого зроблено такий розподіл, і ми поставимо таке запитання на найближчому засіданні обласного КОДу, – про це заявив член ради партії «Громадянська позиція» Олег Канівець у зіківській телепрограмі «Чому не так?».

Далі Олег Канівець сказав: «Ми постійно наголошували ось на чому. Люди, от ви 1 лютого підписали ініціативу трьох – «Батьківщини», «Фронту змін» і «Свободи». При підписанні наголосили, що ця угода відкрита для усіх учасників КОДу. Минуло два місяці. Хоч одна організація-учасник КОДу зуміла приєднатися до цієї угоди? Відповідь – ні, запитання – чому? А тому, що чітко виконується відповідна вказівка з центру і застосовується зовсім інший принцип формування кандидата на округ: призначення, а не відкрита розмова з виборцями, із суспільством. Саме такий діалог ініціює національний круглий стіл. Однак навіть на КОДі ми не завжди говоримо про це. От ми виграємо вибори, прийдемо в парламент, виберемо спікера. Далі що? Ми людям пояснили, що ми будемо робити далі? Так давайте про це і будемо дискутувати. Адже це дуже важливо. Бо виходячи із цього, і слід обирати кандидатів на округи, тобто не просто кинуті зверху «голі» кандидатури, а щоб запропонувати кандидатів під програму дій».

З цього ж приводу голова Львівської обласної організації «Громадянської позиції» Теодор Дяків (інший учасник телепрограми) наголосив, що не можна скидати в регіони «парашутистів» за рішенням політичних органів партій, що десь в Києві. Навпаки, треба знати думки людей в окрузі і брати їх до уваги. «У мене таке враження, що ті партії, які кажуть, що все вже визначено, вони бояться змін, які динамічно відбуваються. Відтак, може бути нелінійна зміна рейтингів популярності тих чи інших сил загалом. І от страх перед цим веде до того, що, мовляв, давайте швиденько все вирішимо і законсервуємо те, що маємо. Але до виборів ще є час», – додав Теодор Дяків. За його словами, тепер у КОДі є об’єднана опозиція трьох, і є інші політичні сили, і постає питання розвитку стосунків.

Воднораз голова ЛОО партії «Удар» Ярослав Гінка (ще один співрозмовник) зазначив, що нині в КОДі ситуація справді така, що об’єднання трьох («Батьківщини», «Фронту змін» і «Свободи») не чує всіх інших. Але під час переговорів є ризик перегнути палицю, коли хтось застосує гасло «Хто не з нами, той проти нас». Натомість, за його словами, має бути інша риторика – «Хто проти режиму Януковича, той з нами».

При цьому Тарас Возняк, який виступив у ролі незалежного експерта, додав, що в опозиції як продавали місця колись, так і тепер той самий процес. «На жаль, і тепер є моменти політичного цинізму і корупції», – зазначив він. При цьому він підкреслив, що незважаючи на всі означені негативи, «ми мусимо об’єднуватися і на рівні опозиції, і на рівні країни». Одна із умов досягнення цього – щиро і відкрито обговорювати наявні суспільно-політичні проблеми.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ