Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львівському теруправлінні НАБУ розповіли, на кого найчастіше скаржаться громадяни

Більшість звернень, що надходить до Львівського ТУ Національного антикорупційного бюро України, взагалі не входить до компетенції цього органу. Разом з тим, чимало скарг стосується діяльності суду та правоохоронних органів.
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо

Про це сьогодні, 9 лютого, під час брифінгу повідомив директор Львівського теруправління Тарас Лопушанський, передає кореспондентка Гал-інфо.

Так, 21% скарг, що надходять в Управління, стосуються неправомірних дій представників судової влади. Ще 17% - це скарги на діяльність правоохоронних органів, 12% - органи місцевого самоврядування, 9% - органи виконавчої влади. Найменше заяв Львівське теруправління отримує щодо діяльності державних та комунальних підприємств (6%), органів Державної фіскальної служби (4%) та нардепів (1%).

За даними Львівського ТУ, заявники найчастіше скаржаться на незаконні рішення, дії чи бездіяльність органів державної влади та місцевого самоврядування у різних сферах; отримання або вимагання неправомірної вигоди держслужбовцями; незаконні рішення та бездіяльність правоохоронців; постановлення суддями завідомо неправосудних рішень та декларування недостовірної інформації чи незаконне збагачення.

Варто зазначити, що аж 30% скарг, що надходять до Львівського територіального управління НАБУ, не містять даних про корупційні злочини або не підслідні НАБУ. У зв’язку з цим, директор місцевого теруправління Тарас Лопушанський пояснив, які справи належать до компетенції цього органу:

«Громадяни України дуже часто звертаються до Нацбюро не за нашою компетенцією. Ми постійно зустрічаємось із журналістами, громадськими активістами і простими громадянами, аби пояснити, що входить до нашої компетенції. Нам підслідні 13 статей Кримінального кодексу України. Злочини мають бути вчинені вищими посадовими особами держави – це посадовці категорії А, судді усіх рівнів, депутати Верховної Ради та обласних рад, мери міст, керівництво Національного Банку України, центральних органів виконавчої влади та міністерств. Нам також може бути підслідна особа, якщо вона вчинила один із тих 13-ти злочинів і сума завданих збитків становить понад 500 прожиткових мінімумів. Тоді немає значення, яка в нього посада».

Тарас Лопушанський також заявив, що, за словами самих громадян, вони звертаються до НАБУ, оскільки довіряють цьому органу найбільше. Він також запевнив, що будь-яке звернення, що надходить до Нацбюро, не залишається без уваги.

«Ми розглядаємо усі звернення, даємо їм правову оцінку, і якщо вони не стосуються нашої компетенції, то скеровуємо їх до компетентного органу. Він, своєю чергою, зобов’язаний розглянути звернення і повідомити громадянам про прийняте рішення», - підсумував директор Львівського теруправління НАБУ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ