Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львівському університеті відкрили лабораторію з робототехніки

Фото: Олег Вівчарик
Фото: Олег Вівчарик
Фото: Олег Вівчарик
Фото: Олег Вівчарик
Фото: Олег Вівчарик
Фото: Олег Вівчарик
Фото: Олег Вівчарик
Фото: Олег Вівчарик
Фото: Олег Вівчарик
Фото: Олег Вівчарик
Фото: Олег Вівчарик
Фото: Олег Вівчарик
Фото: Олег Вівчарик
Фото: Олег Вівчарик
Фото: Олег Вівчарик
Фото: Олег Вівчарик
1/8
26 грудня 2018 року у навчальному корпусі факультету електроніки та комп’ютерних технологій ЛНУ ім. Івана Франка відбулося урочисте відкриття роботехнічної лабораторії, - інформують у прес-центрі університету.

Факультативні заняття з робототехніки фахівці ІТ-компанії "SoftServe" та викладачі факультету електроніки та комп’ютерних технологій Університету розпочали ще на початку навчального року. Але тепер завдяки підтримці "SoftServe" заняття відбуватимуться у відремонтованому приміщенні, оснащеному усім необхідним обладнанням: від інтернет-мережі та 13-ти комп’ютерів до роботів "Turtlebot 3" та необхідних матеріалів для роботи з ними. Завдяки сучасному оснащенню студенти матимуть змогу не лише відпрацьовувати алгоритми в режимі симуляції, але й вправлятимуться у керуванні реальними мобільними платформами.

Під час урочистого відкриття завідувач кафедри радіофізики та комп’ютерних технологій ЛНУ ім. Івана Франка, професор Іван Болеста зазначив, що лабораторія є одним із елементів адаптації навчального процесу до найсучасніших вимог наукового та освітнього середовища. "Ми розуміємо, що наука має значення для широкого загалу лише тоді, коли вона трансформується у технології. Переконаний, що роботехнічна лабораторія сприятиме розв’язанню одного із основних завдань навчального процесу – скороченню періоду між знаннями і технологіями, імплементації знань у найновіші розробки", – зазначив Іван Болеста.

Ректор Львівського університету, член-кореспондент НАН України, професор Володимир Мельник подякував представникам компанії "SoftServe" за підтримку Університету і відзначив важливість взаємовигідної співпраці між установами. "Незважаючи на усі труднощі, спільно із провідними компаніями ми можемо створити по-справжньому хороші умови для навчання студентів. Від цього залежить динаміка розвитку всієї держави, адже Університет – це передовсім наукова установа, діяльність якої спрямована на удосконалення всіх сфер життя України", – зазначив Ректор.

Співзасновник та член Ради директорів "SoftServe", голова Наглядової ради ЛНУ ім. Івана Франка Тарас Кицмей наголосив на якісних перетвореннях, які зараз відбуваються у сфері ІТ-освіти, та відзначив вагому роль студентів і працівників Львівського університету у формування успішного економічного та соціального середовища міста. "У нас налагоджений дуже добрий діалог з Львівським університетом. Адже усі разом ми перебуваємо в індустрії знань, а основним фактором успіху цієї індустрії є люди, їхні вміння, досвід та компетенції. Наша задача – разом розвивати цих людей і самим розвиватися. Тож ми і надалі приділятимемо увагу співпраці з університетами, для того, аби забезпечити високу конкурентоздатність теперішніх і майбутніх українських ІТ-фахівців", – наголосив Тарас Кицмей, окреслюючи головну мету відкриття лабораторії – удосконалення практичних навичок роботи студентів Університету.

На вагомості співпраці компанії "SoftServe" та Львівського університету наголосив також проректор з науково-педагогічної роботи та інформатизації Університету Віталій Кухарський: "На нас покладена велика місія – формувати найкращих фахівців для ІТ-компаній та загалом професійного середовища України і докладати максимальних зусиль для розвитку освіти та науки. А відтак, співпраця з провідними українськими та міжнародними  компаніями є один із пріоритетів роботи нашого Університету".

На думку ще одного учасника заходу, старшого віце-президента з провідних технологій "SoftServe" Сергія Газієва, лабораторія робототехніки факультету електроніки та комп’ютерних технологій Львівського університету стане одним із важливих майданчиків для обміну досвідом між фахівцями ІТ-галузі, науковцями та студентами. "На сьогодні напрямок Robotics розвивається надзвичайно швидко: автоматизовані склади "Amazon", самокеровані авто від "Google" та роботи "Boston Dynamics" є прекрасною ілюстрацією можливостей сучасних технологій. Водночас поріг входу в Robotics значно зменшився і вона стає більш демократизованою та доступною для впровадження на більшості підприємств. Окрім того, Robotics поєднує суміжні дисципліни, такі як штучний інтелект та інтернет речей, таким чином факультатив, запроваджений у Львівському університеті, дає можливість розвивати в Україні таланти, які матимуть більшу цінність на ринку праці, ніж традиційне програмування бізнес-аплікацій. Ми розуміємо, що єдина можливість у студентів отримати практичні навички — це відкриття факультативу та ось така, оснащена усім необхідним лабораторія, де разом із працівниками нашої компанії студенти зможуть поринути у захопливу дисципліну, що змінює світ", – зазначив Сергій Газієв.

Для унаочнення практичних навичок у сфері робототехніки, здобутих на факультативних заняттях, студенти Львівського університету представили присутнім свої перші напрацювання – проект "RoDog", проміжним етапом якого є справне функціонування робота, що виконує голосові команди й орієнтується у просторі. Студенти працювали над створенням системи функціонування робота упродовж трьох місяців. Результати напрацювань зі стислою деталізацією усього процесу розробки молоді науковці представили усім присутнім. А відтак, учасники заходу пересвідчились, як після навіть нетривалої роботи студенти змогли створити хоч і не найдинамічнішого, а проте цілком функціонального робота. І це природно, адже, як зазначають ініціатори відкриття лабораторії, "вибір майданчику для занять з робототехніки не був випадковим: завдяки базі знань з електроніки студенти Львівського університету є найбільш підготовленими для здобуття практичних навичок із робототехніки".

Роботехнічна лабораторія функціонуватиме на базі факультету електроніки та комп’ютерних технологій Львівського університету на вулиці Тарнавського, 107. Працюючи в роболабораторії, студенти матимуть змогу відтворити основні алгоритми навігації мобільних роботів, а в подальшому зможуть імплементувати для роботів алгоритми вищого рівня — комп’ютерний зір, аналіз мовлення тощо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ