Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові допоміжні приміщення будинків передаватимуть у власність ОСББ

У Львові при створенні ОСББ допоміжні приміщення у багатокватирних будинках безоплатно передаватимуть у спільну власність його мешканців, а не залишатимуть на балансі міста, як то є зараз, повідомили у фракції «Народний контроль» у ЛМР.

Як повідомив керівник фракції «Народний контроль» у Львівській міській раді Валерій Веремчук, це передбачатиме проект ухвали про врегулювання передачі допоміжних приміщень ОСББ, яку вирішили напрацювати під час спеціальної наради у ЛМР, де розглядала його депутатський запит щодо цього питання.

Проектом ухвали планується, що місто передаватиме у власність ОСББ приміщення, які є спільним майном багатоквартирного будинку та входять до переліку «допоміжних». Згідно із Цивільним кодексом України, Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», це приміщення, що забезпечують експлуатацію багатоквартиного будинку та побутове обслуговування його мешканців: колясочні, комори, горища, сміттєкамери, підвали, шахти, машинні відділення ліфтів тощо. У випадку спорів проводитиметься незалежна будівельно-технічна експертиза, за результатами якої визначатиметься тип приміщення (допоміжне чи нежитлове), а відтак і його власник – ОСББ чи місто.

«Вирішення конфлікту між ОСББ та виконавчою владою щодо власності допоміжних приміщень вигідне обом сторонам. Отримуючи допоміжні приміщення, мешканці будинків почуватимуться повноцінними господарями у них, зможуть розпоряджатися своїм майном. Водночас міський бюджет звільниться від потужного навантаження. Адже якщо місто зберігає за собою навіть нелику частку у будинку, то зобов’язане забезпечити його утримання, ремонт ­ - всі витрати по будинку загалом (дах, фасад, внутрішні мережі, тощо). А здебільшого це старі багатоповерхівки, які потребують постійних та великих капіталовкладень. Тож чи вартують ці кілька квадратних метрів комор і підвалів того, щоб бюджет зазнавав великих втрат? В Європі у більшості країн утримання та управління будинками вже давно повністю перейшло до ОСББ. А Львові цей процес наразі гальмується виконавчою владою», – пояснив Веремчук.

Нагадаємо, під час сесії ЛМР, 22 березня,  Валерій Веремчук повторно скерував депутатський запит щодо необхідності привести процедуру списання з балансу багатоквартирних будинків у Львові у відповідність до законодавчої бази України. Адже понад рік   він отримував чисельні звернення від голів ОСББ, які скаржилися на передачу допоміжних приміщень будинків на баланс ЛКП «Агенція ресурсів Львівської міської ради».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ