Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові хочуть відбудувати знищену церкву на Богданівці

У Львові ініціюють відбудову церкви, що у першій половині ХХ ст. діяла на Богданівці. Храм, який зводили на землі, подарованій Митрополитом Андреєм Шептицьким, було знесено у 60-х роках минулого століття.

«Збудована зусиллям греко-католицької громади Богданівки церква з’явилася у 1918 році. Землю під будівництво церкви подарував Митрополит Андрей Шептицький, який посвятив новий храм, що отримав назву Св. ап. Андрія і св. Володимира», - говорить ініціатор відновлення храму, депутат фракції «Народний контроль» у Львівській міській раді Анна Мармуляк.

У 1946 році церкву на Богданівці відібрали у громади, а останнього греко-католицького священика о. Йосифа Поберейка заслали в Сибір. Повністю храм знищили у 60-х роках ХХ ст.

Також Анна Мармуляк звернула увагу на те, що приблизно у той час, коли зводили церкву на Богданівці, у цій частині міста зʼявився і стадіон відомий сьогодні як «Львівхімсільмаш». Тоді він носив назву Робітничого Клубу Спортивного – грище РКС.

«Стадіон ще існує, хоч і в занедбаному стані. Він розміщений у мікрорайоні із 10-тисячним населенням. Мікрорайон активно забудовується багатоповерхівками, але, не враховуються духовні і спортивні потреби громади. Вулиця Уляни Кравченко, яка з 1928 до 1946 року називалася Церковною, могла б поєднати місце, де була знесена церква, з новозбудованим храмом навпроти вулиці на земельній ділянці на вул. І.Сулими біля споруди стадіону», - переконана депутат.

Відтак депутат пропонує організувати робочу групу, діяльність якої буде спрямована на розробку проекту відновлення церкви і облаштування стадіону із врахуванням потреб для занять паралімпійців та маломобільної групи населення, а також громадського простору. Також передбачити кошти для проектно-кошторисної документації та капітального будівництва спортивного комплексу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ