Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові масово порушують права власників собак

Попри розпіарене декілька років тому гасло, що Львів - місто дружнє, до собак, чиновники міської ради масово порушують права власників собак не зважаючи на ухвали ЛМР.

Лише нещодавно у Львові обговорювали скандал, коли власника німецької вівчарки неправомірно оштрафували за відсутність в собаки намордникаА напередодні відзначились в булінгу власників собак в районних адміністраціях Львова. В скверах Львівської МТГ почали встановлювати ознакування на якому відображають назву скверу, відповідального за його утримання, а також правила поведінки в даному сквері, зокрема і при вигулі собак.

Фото: Рясне NEWS
Фото: Рясне NEWS
Фото: Рясне NEWS
Фото: Рясне NEWS
1/3

Як випливає з оприлюднених на стендах вимог, від власників знову вимагають надягнути намордник на свого улюбленця при його вигулі, що прямо порушує діючі у Львові "Правила утримання та поводження з домашніми тваринами(ми вже не наголошуємо на тому, що відповідно до правил української мова собака чоловічого роду, і з надпису зовсім не зрозуміло на кого потрібно вдягнути намордник, - ред.).

Тут варто пояснити нюанси українського законодавства про поводження з тваринами, яке регулюється зокрема Законом України "Про захист тварин від жорстокого поводження", в якому дійсно вказано, що особа, яка супроводжує тварину, зобов'язана забезпечити наявність повідка, а також намордника на собаках порід, що включені до Переліку небезпечних порід собак, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

Однак, закон України "Про місцеве самоврядування в Україні" вказує, що прийняття рішень про організацію та здійснення заходів щодо захисту тварин від жорстокого поводження є виключною компетенцією сільських, селищних, міських рад.

Таким чином, якщо в громаді прийняті місцеві правила утримання та поводження з домашніми тваринами, як це зроблено у Львові, то першочергово діють вони, а не загальноукраїнське законодавство, яке регулює випадки, коли місцева влада не спромоглась розробити та ухвалити свої рішення.

Отже, відповідно до Законодавства України та місцевих правил, на території Львівської громади при вигулі собак не вимагається наявність намордника, не зважаючи на породу собаки. Забезпечувати наявність намордника необхідно лише під час вигулу потенційно небезпечного чи небезпечного собаки у громадських місцях. Також ухвала дає чітке визначення потенційно небезпечного чи небезпечного собаки, яке не пов'язане з породою собаки:

Небезпечний собака – собака, що за відсутності виправдовувальних обставин здійснив напад на людину та/або іншу тварину, який призвів до завдання травм чи смерті постраждалій особі/тварині. Виправдовувальними обставинами вважаються: агресивні дії з боку постраждалої особи чи тварини, які передували здійсненому нападу; реакція собаки на завданий йому біль чи травму; захист цією твариною себе, своїх цуценят, свого власника та членів його сім’ї.

Потенційно небезпечний собака – собака, що на постійній основі своєю поведінкою демонструє загрозу нападу, проявляє агресію, спрямовану на людей та/або інших тварин.

Відповідно зважаючи на місцеві нормативні документи, необхідність намордника визначає власник тварини зважаючи на її поведінку. А також несе повну відповідальність за прийняте ним рішення. Залишається таємницею, чому органи місцевого самоврядування ЛМР не знають нюансів прийнятих у Львівській міській раді рішень, та не виконують їх.

Або ж Львівська міська рада, у 20020 році прийняла незаконну Ухвалу, ввела в оману власників домашніх тварин і дана ухвала повинна бути скасована.

Зазначимо, що напередодні ми намагались подати звернення на Гарячу лінію міста Льова, про неправомірність даних вимог, однак там проігнорували дані звернення.

Також нагадаємо, що як повідомляв директор департаменту міської мобільності Олег Забарило, в підпорядкування якого перебуває зокрема “Муніципальна варта” Львова, у Львівській МТГ не будуть штрафувати власників собак за відсутність намордників.

Варто додати, що у Львові вже третій рік поспіль провалюють прийняту "Програму створення інфраструктури для належного вигулу собак у м. Львові на 2019-2023 роки", відповідно до якої в місті повинні були побудувати понад 30 вигульних та тренувально-вигульних майданчиків, та понад 50 прогулянкових маршрутів. Також досі місто не спромоглось завершити проєкт вигульного майданчика, який переміг в громадському бюджеті у 2021 році.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ