Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові не будуть штрафувати собачників за відсутність намордників

Директор департаменту міської мобільності Олег Забарило, в підпорядкування якого перебуває зокрема “Муніципальна варта” Львова, повідомив порталу "My dog" про роботу муніципалів з власниками собак у місті Львові.

“Ми мали ряд нарад з нашим юридичним департаментом, спільно з ЛКП “Лев” які також є компетентними в цій сфері й доводили до працівників “Муніципальної варти”, наші нормативні документи, як локального, так і загальнодержавного характеру. Тут йдеться зокрема про “Правила утримання і поводження з домашніми тваринами”, які були прийняті у Львові у 2020 році”, - повідомив Олег Забарило.

Як пояснив керівник департаменту міської мобільності, в ситуації, яка трапилась в парку “Знесіння” (був виписаний штраф власнику німецької вівчарки, яка була на повідку, але без намордника, - ред) інспектори Муніципальної варти керувались постановою кабінету міністрів України, яка затвердила перелік небезпечних порід собак, вигул яких повинен здійснюватись в намордниках. Відповідно штраф було виписано згідно зі 154 статтею Кодексу про адміністративні правопорушення, за відсутність намордника.

“Первинно, рейди які проводяться по парках, здійснюються для того, щоб штрафувати за неприбирання екскрементів за тваринами. Насправді це дало вже якийсь ефект. Якщо в перші дні складали більше протоколів, то зараз люди вже стають більш відповідальними”, - додав Олег Забарило.

Чи будуть у Львові штрафувати за відсутність намордників у собак?

“Звичайно, що нашими правилами не прописані вимоги наявності намордників залежно від породи собаки, але є Кодекс України про адмінправопорушення. Тому ми в останніх наших комунікаціях домовились, що “за намордники” наразі не штрафуємо. Будемо вивчати цю тему глибше для того, щоб інспектори діяли в межах чинного законодавства і нормативних документів Львівської міської ради.

Відповідно акцент йде на штрафуванні за неприбирання за своїми улюбленцями, та в певних місцях за відсутність повідків. Також наразі не складали протоколи за відсутність реєстрації тварини, та муніципального жетона ЛКП “Лев”. Думаю, що було б доцільно розпочати складання протоколів і за це”, - підсумував Олег Забарило.

Нагадаємо, відповідно до “Правил утримання і поводження з домашніми тваринами”, які затверджені у Львові, на території Львівської МТГ власники повинні забезпечувати наявність намордника під час вигулу потенційно небезпечного чи небезпечного собаки у громадських місцях. Однак на відміну від загальноукраїнського законодавства, небезпечність собаки не визначається її породою.

Небезпечний собака – собака, що за відсутності виправдовувальних обставин здійснив напад на людину та/або іншу тварину, який призвів до завдання травм чи смерті постраждалій особі/тварині. Виправдовувальними обставинами вважаються: агресивні дії з боку постраждалої особи чи тварини, які передували здійсненому нападу; реакція собаки на завданий йому біль чи травму; захист цією твариною себе, своїх цуценят, свого власника та членів його сім’ї.

Потенційно небезпечний собака – собака, що на постійній основі своєю поведінкою демонструє загрозу нападу, проявляє агресію, спрямовану на людей та/або інших тварин.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ