Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові на вулиці Левицького відреставрували вітраж, який виконує подвійну функцію

У Львові в будинку на вул. Левицького, 26, відреставрували вітраж понад сторічної давності.
фото - Суспільне.Львів
фото - Суспільне.Львів
фото - Суспільне.Львів

Про це інформує Суспільне. Львів.

Повідомляється, що панно заклали разом з будівлею у 1914 році. Варто зазначити, що воно водночас є і і підлогою, і стелею.

Вітраж займає площу близько 3 квадратних метри. Востаннє його відновлювали ще за часів Радянського Союзу, тому панно перебувало в аварійному стані. Реставрацію профінансував власник однієї з квартир у будинку. Вітраж розташований на підлозі його оселі.

Реставраторка Марія Барвінок зазначила:

"Оскільки він під нахилом, то кожен протяг від відкривання дверей все більше і більше його прогинав, і він так просто, дугою прогинаючись, починав випадати".

За словами реставраторки, відновлення одного квадратного метра вітражу може коштувати від трьохсот до півтори тисячі доларів, проте спеціалістів, які могли б зробити фахову реставрацію у Львові, бракує.

Марія Барвінок зауважує:

"Реставраторів вітражу Львівська Академія Мистецтв випускати не може. Вона може дати базові знання, чи якесь приблизне бачення, але це зовсім не той рівень, який потрібен для фахового виконання цих робіт".

За словами мистецтвознавці Ірини Гах, точної кількості вітражів на Галичині не знає ніхто, проте більшість із них потребує реставрації, яка є дуже коштовною.

У Львові на вулиці Левицького відреставрували вітраж, який виконує подвійну функцію

Нагадаємо, як раніше повідомляло Гал-інфо, у Львові на стінах Академічного храму святого Іоана Златоустого, що на вулиці Лисенка, 43, реставратори виявили авторський стінопис живописця Юліана Крупського.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ