Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові німці вчать реставрувати вікна

Українсько-німецький проект «Муніципальний розвиток і оновлення старої частини міста» проводить черговий семінар з реставрації історичних вікон для місцевих майстрів за участі німецьких фахівців. Про це повідомила сьогодні, 12 квітня, під час брифінгу начальник управління охорони середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко.

 

За її словами, метою такого проекту є показати мешканцям Львова, що вікну можна дати «друге життя», а не замінювати його на пластикове. «Проведення таких навчальних семінарів допоможе на практиці показати українським майстрам, як можна реставрувати історичні вікна. Проект допоможе поміняти свідомість людей, і показати, що можна якісно відреставрувати оригінальні вікна, а не замінювати їх на пластикові, що псує автентичний вигляд будівлі загалом», - зазначила Лілія Онищенко.

 

Для проекту вибрали дві будівлі у центрі міста – будинок на пл. Коліївщини, 1 та школу №21, на вул.  Конинського,8. «На цих двох об’єктах ми реставруватимемо по два вікна. Ми обрали будинок в центрі, щоб і інші мешканці старих будинків мали змогу подивитись на роботу, та при потребі заміни вікон у своїх помешканнях реставрували їх. Також ми проведемо таку ж роботу і у будівлі школи, щоб і учні і батьки могли ознайомитись з методом відновлення вікна», - розповіла експерт GTZ Іріс Гляйхман.

 

В курсі беруть участь 10 працівників, серед яких два вчителі з фахових навчальних закладів і 7-8 українських майстрів. «Ми хочемо навчити місцевих майстрів, та й взагалі мешканців, як можна за допомогою підручних засобів, які використовували 100 років тому, відреставрувати вікно. Ми використовуємо ущільнюючі матеріали природного походження, які мають таку саму здатність, як сучасні ізоляційні матеріали», - розповів реставратор Крістоф Юнґганс.

 

Реставрація одного вікна триває близько тижня. «Звичайно, наразі реставраційні роботи триватимуть довше, адже ми паралельно навчаємо, тому часто доводиться на певних етапах зупинятись і пояснювати, але така робота з майстрами дасть змогу в майбутньому якісно надавати послуги по реставрації вікон мешканцям Львова»,  - зазначив німецький реставратор. Щодо вартості таких робіт, то Крістоф Юнґганс сказав, що все залежить від стану вікон.

 

Також Іріс Гляйхман розповіла, що наступним етапом муніципального проекту є реставрація кам’яного обрамлення брам.

 

Нагадаємо, у рамках проекту торік провели два навчальних семінари з реставрації історичних дверей, які викликали жвавий інтерес громадськості. Під керівництвом Крістофа  Юнґганса місцеві майстри змогли поглибити свої знання в сфері реставрації деревяних елементів дверей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ