Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Львові перевірять сотню ресторанів: шукатимуть нечесну музику

У Львові 15-16 червня стартує проект «Чесна музика». Проінспектують 100 суб’єктів господарювання в центральній частині міста щодо дотримання авторських прав на музику. Про це сьогодні, 15 червня, під час брифінгу повідомив заступник керівника Центру правової допомоги Олександр Віденєєв, передає кореспондент Гал-інфо.

«Чесна музика – це музика, за яку сплачують кошти суб’єкти господарювання: ресторани, бари, кафе, готелі тощо. Вони платять за те, що в процесі господарювання вони використовують музику, відтворюючи її через радіоприймачі, телевізори та іншу техніку», - сказав Олександр Віденєєв.

Він наголосив, що проект «Чесна музика» - це просвітницький захід.

«Ми приходимо не з судовими позовами, не з погрозами про закриття закладу. Ми хочемо роз’яснити, показати дорожню карту, як це робити законно, адже незнання законів не звільняє від відповідальності. У Центрі правової допомоги вони можуть отримати безкоштовну юридичну допомогу», - сказав Олександр Віденєєв.

Також, за його словами, суб’єкти господарювання отримають спеціально написану пам’ятку.

Правовий експерт Центру Сергій Паславський зазначив, що оскільки Україна рухається в Європу, то мають бути врегульовані питання захисту авторських прав.

«В Україні передбачені штрафні санкції за незаконне відтворення однієї композиції, захищеної авторським правом, у розмірі десяти мінімальних зарплат, а це - 32 тис. грн. У Львові був випадок, коли один із підприємців заплатив 64 тис. грн за відтворення двох пісень «Scorpions». Також 250 тис. грн сплатив підприємець з Ужгорода, який в Львівській опері проводив концерт рок-композицій. Студія «Магарич» також сплачувала штраф за використання певних композицій у своїх виступах», - сказав Сергій Паславський.

Він наголосив, що виконавці повинні отримувати роялті (платежі за користування, - ред.), як це є у цивілізованому світі.

«Підприємці повинні сплачувати 1% від загального обороту підприємства. Однак отримати точну інформацію, який у підприємця оборот, – неможливо. Тому вийшли на так звану комбіновану вартість – від кількості місць для відвідувачів закладу. Вартість одного місця – 26 грн в місяць. Відтак, підприємець купує собі дозвіл на відтворення музичних композицій у державної організації Українське агентство з авторських та суміжних прав. Загалом в Україні збирають 60 млн грн, 60% від зібраних коштів має надходити виконавцям згідно з їхніми рейтингами», - сказав він.

Як зазначив доповідач, у Європі сума зборів вимірюється мільйонами євро.

Сергій Паславський також додав, що коли заклад включає якусь із радіостанцій, то платить і він, і радіостанція.

«У Львові приблизно тільки з десяток закладів сплачує використання «фонової» музику для відвідувачів», - сказав Сергій Паславський.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ