Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові повторно обстежують балкони, які виходять на проїзні частини і тротуари

Вчора, на вул. Під Дубом, 2 з четвертого поверху впав балкон. У цей момент на ньому перебував 43-річний співвласник квартири, який за кілька годин від отриманих травм помер у лікарні.

Як розповіла голова Галицької районної адміністрації Галина Гладяк, на місці події, де стався обвал, працюють фахівці й проводять слідчі дії. Усі небезпечні елементи, які могли б загрожувати падінням, знято. Районна адміністрація перебуває на зв’язку з сім’єю загиблого і допомагає з організацією поховання.

«Будинок на вул. Під Дубом, 2, де стався обвал балкону, – це будинок забудови 1896-1905 років.

У 2014 році, коли відкривали Торговий центр «Форум», спільно з торговим центром у цьому будинку проводили ремонтні роботи.

Будинок списаний з балансу міста у 2020 році. Сама квартира приватизована у 2009 році. Управителем там є ЛКП “Старий Львів”. Коли будинок списували, було проведено обстеження. Все було у задовільному стані, балкон не потребував невідкладного ремонту, і офіційного висновку, що він аварійний, не було», – розповіла Галина Гладяк.

У районній адміністрації наголошують, якщо балкон має певні дефекти, то прохання, щоб мешканці не користувалися ним, а звернулися на «Гарячу лінію» міста чи до балансоутримувача, щоб замовити фахівців і провести офіційну перевірку стану балкона.

«Зараз у старій частині міста проводять обстеження усіх балконів – зокрема тих, які виходять на проїзну частину і на хідники. Якщо при візуальному обстеженні буде видно, що балкон потребує ремонту, то будемо замовляти відповідні дослідження, аварійні елементи будемо знімати і покривати балкон сіткою», – додала посадовиця.

Як розповів перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко, у Львові Програму співфінансування реставрації балконів хочуть поширити і на будинки, що не є пам’ятками. Він зауважив, що у місті є 380 тис. балконів. З них – 372 тис., що складає 98%, перебувають у приватній власності. Оскільки вартість ремонту чи реставрації балкона є значною, місто допоможе також мешканцям будинків, що розташовані поза межами історичного ареалу, і які самостійно не можуть оплатити цих робіт.

А у 2019 році у Львові прийняли Програму співфінансування реставрації балконів у житлових будинках-пам’ятках архітектури. Фінансова частка мешканців-учасників цієї Програми складає 10 тис. грн за реставрацію одного балкона. Решту вартості робіт оплачує місто. Також у сфері відповідальності міста – виготовлення та експертиза проектно-кошторисної документації, проведення тендерних закупівель, укладення договорів з підрядниками. У межах цієї програми у Львові відреставрували 5 балконів та два еркери у будинку на вул. Стецька, 4. У минулому році програма була призупинена. Цьогоріч її відновили, і вже реставрують 2 балкони на вул. Гоголя, 10. У планах – виконати роботи на ще 12 об’єктах – пам’ятках.

Зараз триває перевірка балконів у центральній частині міста. Завершити обстеження планують восени цього року. Розширити Програму співфінансування реставрації балконів на всі будинки в місті планують на найближчому пленарному засіданні сесії міської ради.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ