Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові презентували фільм Дарії Онищенко "Забуті"

5 вересня у кінопалаці "Копернік" відбувся прем’єрний показ стрічки «Забуті». Фільм презентувала виконавиця головної ролі Марина Кошкіна.

"Забуті" - це кіно і про спецслужби, які займаються розвідкою та контрабандою, і про пропаганду у ЗМІ, але перш за все, цей фільм про людей, які залишились жити на окупованих Росією територіях України часто не з власною волі.

Це фільм про те, що якщо ми хочете повернути ці території, ми не маємо забувати про тих людей, які залишились по той бік кордону.

"Важливо по-іншому побачити людей, які живуть там. Не рівняти всіх за стереотипами, що всі зрадники та сепаратисти. Усюди є люди хороші і не дуже, найважливіше те, що саме зараз ти робиш для своєї країни та своєї сім’ї, друзів, сусідів", - розповідає виконавиця головної ролі Марина Кошкіна.

Стрічка розповідає історію стосунків вчительки української мови Ніни, яка мешкає в окупованому Луганську, та сімнадцятирічного Андрія, який вивішує на луганській школі український прапор. Їхню історію важко назвати історією кохання, це скоріше про втечу від реальності, яку обидвоє не сприймають.

"Забуті" - кіно не тільки про війну, а й про сімейні стосунки, про зраду та про те, як важливо говорити між собою.

"Це історія про всіх нас. Це стосується кожного. У кожної сім’ї рано чи пізно настає етап, коли повне нерозуміння, рутина і немає про що поговорити. Дуже важливо в такі моменти знаходити в собі сили і говорити, відчувати один одного. Просто дивитися один одному в очі і питати: "як у тебе справи?" це дуже і дуже важливо", - зокрема зазначила Марина Кошкіна.

Цікавою частиною стрічки є відеоперформанс Марії Куліковської. Марія власноруч розстріляла 6 фігур-зліпків, створених у процесі зняття форм з тіла художниці, і відлитих в балістичному милі, та зіграла роль пропагандистської журналістки. Ця сцена відтворює реальні події, які сталися у 2014 році зі скульптурами художниці на території захопленого бойовиками так званої "ДНР" арт-центру сучасного мистецтва "Ізоляція" у Донецьку. Роботи були використані як мішені і розстріляні для візуалізації того, що «відбудеться з усіма, хто не згоден з мораллю і принципами "Д/ЛНР".

Світова прем’єра "Забутих" відбулася на Варшавському міжнародному кінофестивалі в рамках конкурсної програми "1-2", де фільм було відзначено Спеціальною премією журі. Також проєкт стрічки був представлений у рамках секції Work-in-progress Одеського міжнародного кінофестивалю, де отримав приз Українського Інституту як проєкт з найбільшим міжнародним потенціалом.

Кадр з фільму«Забуті»

Фільм знятий у копродукції України та Швейцарії, за підтримки Міністерства культури України та Федерального управління культури Швейцарії.

Додамо, попередня дебютна стрічка Дарії Онищенко "Істальгія" здобула визнання на міжнародних кінофестивалях, отримала багато призів, вийшла в широкий кінопрокат та була однією з найперших копродукційних картин в Україні, зробленою відповідно до Європейської Копродукційної Конвенції.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ